Det finns gott om kosttillskott och produkter som påstår sig hjälpa till att stärka immuniteten. Men att stödja ett hälsosamt immunförsvar är mer komplicerat än att ta en blandning av vitaminer och mineraler förpackade i ett piller eller pulver.

Ditt immunförsvar fungerar i en mycket känslig balans. Den måste vara stark och sofistikerad nog att bekämpa en mängd olika sjukdomar och infektioner, men inte så stark att den överreagerar i onödan.

För att uppnå detta är det mycket hårt kontrollerat av många ingångar och som svar på vad som händer inuti din kropp.

Som vi sa, komplex.

Det finns saker du kan göra för att ge ditt immunförsvar vad det behöver för att fungera optimalt. Inget av dessa involverar att ta ett tillägg.

Här är sex vetenskapligt stödda sätt att bygga och bibehålla ett starkt, friskt immunsystem:

1. Håll dig uppdaterad om rekommenderade vacciner

Ett starkt immunförsvar innebär att dra nytta av det bästa steget vi har för att skydda oss mot skadliga sjukdomar: vacciner.

Ditt immunförsvar är smart, men vacciner tränar det att bli ännu smartare – vilket hjälper det att lära sig att känna igen och bekämpa vissa sjukdomsorsakande sjukdomar. Det är mycket säkrare för ditt immunsystem att lära sig via vaccination än genom infektion med dessa skadliga bakterier.

“Det är alltid viktigt att vara uppdaterad om rekommenderade vaccinationer, säger Dr Chen Lin, en allergi- och immunologiläkare vid Houston Methodist.

2. Håll en hälsosam kost

Som med de flesta saker i din kropp är en hälsosam kost nyckeln till ett starkt immunförsvar. Detta innebär att se till att du äter mycket grönsaker, frukt, baljväxter, fullkorn, magra proteiner och hälsosamma fetter.

“När din kropp har tillräckliga mängder av de mikronäringsämnen som finns i dessa livsmedel, hjälper det till att upprätthålla ditt immunsystems homeostas“, tillägger Dr Lin.

Dessa mikronäringsämnen inkluderar:

Vitamin B6, som finns i kyckling, lax, tonfisk, bananer, gröna grönsaker och potatis (med skalet)
C-vitamin, som finns i citrusfrukter, inklusive apelsiner och jordgubbar, samt tomater, broccoli och spenat
Vitamin E, som finns i mandel, solros- och safflorolja, solrosfrön, jordnötssmör och spenat
Zink, som finns i ostron, rött kött, fågel, bönor, mejeriprodukter
Magnesium, som finns i hela veteprodukter, nötter, frön

Eftersom experter tror att din kropp absorberar vitaminer mer effektivt från kostkällor, snarare än kosttillskott, är det bästa sättet att stödja ditt immunförsvar att äta en välbalanserad kost.

3. Träna regelbundet

Fysisk aktivitet är inte bara för att bygga muskler och hjälpa dig själv att stressa ner. Det är också en viktig del av att vara frisk och stödja ett sunt immunförsvar.

“Träning med måttlig intensitet mobiliserar immunceller utanför benet till blodomloppet. Det hjälper också att flytta immunceller som redan finns i blodomloppet in i vävnader”, förklarar Dr Lin. “På detta sätt förbättrar det immunövervakningen.”

Du kan tänka på immunövervakning som en övervakningsprocess av ditt immunsystem. Med träning som hjälper immunceller att bli mer effektiva för att upptäcka och reagera på infektion.

Det betyder att det är viktigt att fokusera på att hålla sig aktiv och träna regelbundet.

4. Drick, drick, drick

Vatten spelar många viktiga roller i din kropp, inklusive att stödja ditt immunförsvar.

“Vatten är viktigt eftersom vårt blod och lymfa, som har immunceller i dem, behöver vatten för att kunna cirkulera i hela våra kroppar”, säger Dr Lin.

Även om du inte tränar eller svettas, tappar du ständigt vatten genom andningen, såväl som genom din urin och tarmrörelser. För att hjälpa till att stödja ditt immunförsvar, se till att du ersätter vattnet du förlorar med vatten du kan använda. Vilket börjar med att veta vad ditt dagliga vattenintag bör vara.

5. Sov mycket

Sömn känns verkligen inte som en aktiv process, men det finns massor av viktiga saker som händer i din kropp när du inte är vaken.

“Sömn är viktig för immunförsvaret och immunsystemets homeostas”, säger Dr Lin.

För att ge ditt immunförsvar den bästa chansen att bekämpa infektioner och sjukdomar. Är det viktigt att veta hur mycket sömn du bör få varje natt. Samt vilka steg du ska ta om din sömn blir lidande.

6. Minimera stress

Oavsett om det kommer snabbt eller bygger upp med tiden, är det viktigt att förstå hur kronisk stress påverkar din hälsa.

Stress kan potentiellt ha en sekundär inverkan på hur väl ditt immunförsvar fungerar om det leder till sömnstörningar. En tendens att äta mindre hälsosam mat, minskat vattenintag, mindre frekvent träning med mera.

Stress är olika för alla, och hur vi lindrar den är också. Med tanke på den effekt det kan ha på din hälsa är det viktigt att veta hur man identifierar stress. Och oavsett om det är djupandning, medling, bön eller träning bör du också bekanta dig med aktiviteterna som hjälper dig att minska stress.

Ett sista ord om kosttillskott

Om du annars är frisk och tar stegen ovan, var försiktig med kosttillskott som påstår sig stärka ditt immunförsvar ännu mer.

“Att äta hälsosam mat som innehåller mikronäringsämnen är alltid bättre än att ta ett tillskott”, säger Dr Lin.

Han tillägger dock att kosttillskott är bättre än ingenting för en person med en känd näringsbrist, när naturlig mat inte räcker.

Om du är orolig för att du kan ha näringsbrist är det bäst att rådgöra med din läkare innan du tar ett tillskott. Till skillnad från mediciner är kosttillskott inte reglerade eller godkända av Livsmedelsverket.

Vill du äta och träna rätt för ett starkare immunförsvar – klicka här!

Källa: houstonmethodist.org

Language »