Graviditet och träning hör ofta samman, och är någonting som många gravida kvinnor ägnar sin tid åt. Det är viktigt att känna till de riktlinjer som finns för träning före, under och efter graviditet.

För mamma och bebis

Motion och träning under graviditet är helt okej och främjar både mamma och bebis. Förutom de typiska fysiska fördelarna med träning, inklusive anpassad kardio, styrka och rörlighet, finns det andra hälsofördelar inklusive minskad risk för graviditetsdiabetes och ökad stämning. Dessutom kan det ge en mer positiv känsla inför födelsen.

Många fördelar med träning

Att träna under graviditet är ett bra alternativ för att hålla ditt hälsotillstånd optimalt. Det är dock viktigt att rådgöra med sin läkare/barnmorska, börja långsamt och inte överanstränga sig. Träning före, under och efter graviditeten har många fördelar när det görs på ett säkert sätt.

Ta det lugnt under graviditeten

När du tränar under graviditeten är det viktigt att ta det lugnt, och vara säker på att du inte överanstränger dig själv. Även om det troligtvis inte gör någon skada för fostret, är det riskabelt att överdriva din fysiska aktivitet. Vanliga träningstips under graviditet inkluderar ansträngande motion 2–3 gånger i veckan med en lämplig varaktighet, med måttlig intensitet.

Fysisk aktivitet har också fördelar efter födseln. När du kommer tillbaka från graviditeten är det viktigt att inte pressa sig för hårt. Öka aktiviteten gradvis och börja med lättare motionsformer som går eller yoga, följt av tyngre träning när du känner att du är redo.

Sammanfattning: Träning är ett utmärkt sätt att hålla din hälsa i topp före, under och efter graviditeten. Det är dock viktigt att rådgöra med läkare och inte överdriva motionen. Vi rekommenderar regelbundna träningspass av passande intensitet och längd.

Kom igång med din träning före, under och efter din graviditet – klicka här för Mamma-Shape!