Rektusdiastas (Diastasis Recti) – delade magmuskler efter graviditet. I takt med att magen växer under en graviditet ökar avståndet mellan de raka magmusklerna. Efter förlossningen börjar magmusklerna dra ihop sig igen. Rektusdiastas (delade magmuskler efter graviditet) innebär att musklerna inte läker av sig själva och drar ihop sig tillräckligt mycket. Det kan orsaka smärta och obehag.

Vad beror rektusdiastas på?

Det finns flera orsaker till rektusdiastas. De flesta som får det är kvinnor som varit gravida och fött ett eller flera barn. Du kan också få rektusdiastas efter en kraftig viktförändring. Delade magmuskler kan vara ärftligt.

Operation

Det kan vara aktuellt med en operation om du har särskilt stora besvär av rektusdiastas. Under en operation sys de delade magmusklerna ihop. För att bli aktuell för operation ska du ha specifika besvär med funktionell påverkan som går att koppla till diastasen. Du ska också först ha fullföljt ett specifikt träningsprogram och inte tänkt föda fler barn. 

Hur skall jag träna?

Det är viktigt att träna om du har rektusdiastas. Fokusera på så kallade coreövningar. Det är övningar som stärker muskulaturen i bäckenbotten, rygg, säte, buk och lår.

Det är viktigt att aktivera bäckenbotten i samband med all magmuskelträning. Börja därför med bäckenbottenträning, innan du börjar med statisk träning av den tvära djupa bukmuskeln och de sneda bukmusklerna, exempelvis sneda situps.

Är Rektusdiastas (Diastasis Recti, delade magmuskler efter graviditet) farligt vid träning?

Det är inte farligt att träna de raka bukmusklerna vid rektusdiastas. Däremot är det inte så funktionellt eftersom den typen av träning är svår att genomföra när de raka bukmusklerna har skjutits åt sidorna. Var noga med att magen förblir platt och inte putar utåt vid övningarna.

Efterhand kan du börja med mer belastande träning, till exempel olika varianter av situps på golvet eller med hjälp av olika redskap. Till en början kan du hålla ihop de raka bukmusklerna med hjälp av ett lakan under träning.

Vill du komma i form efter din graviditet? Vi har programmet, Mamma-Shape, som passar dig perfekt!

English »