Bör du gå till löpbandet eller besöka viktrummet när det gäller att gå ner i vikt? I den långvariga debatten säger kardioentusiaster att du kommer att bränna fett genom att bränna kalorier när du ökar hjärtfrekvensen. Tyngdlyftare tror dock att överskott av fett bäst kastas ut genom att öka muskelmassan eftersom det får dig att förbränna fler kalorier under dagen. Vi svarar på frågan: Är konditions- eller styrketräning bättre för viktminskningen?

Så vilket är bäst, är konditions- eller styrketräning bättre för viktminskningen?

Båda argumenten är sanna, enligt Dr. Andy Galpin, doktorsexamen, CSCS, NSCA-CPT och docent vid California State University, Fullerton.

Du förbränner fler kalorier när hjärtfrekvensen är förhöjd, förklarar Galpin. Du förbränner också fler kalorier varje sekund på dagen när du har mer muskler. Skillnaden kommer dock inte att vara betydande för de flesta, säger Brad Schoenfeld, Ph.D, C.S.C.S ..

I slutändan finns det inte bara en “rätt” övning

Fettförlust för de flesta är helt enkelt en produkt av arbetet. Den bästa träningen du någonsin gör för att förlora fett är den du de facto gör och är mest konsekvent med.

Det är vettigt att det är mindre troligt att snör på dig skorna för att jogga om du avskyr löpning. Motivation och ansträngning kommer att bestämma en enorm procentandel av “fettförlustpajen”.

En solid fitnessplan inkluderar variation

Det finns inget behov av att spendera timmar på marklyft om du hellre vill springa, men Galpin tror att ändra din rutin har fördelar som går utöver vikt. Det är naturligt att bli uttråkad av samma spinningklass. Att pröva något nytt, som kickboxning eller styrketräning, kommer att förbättra motiverade och öka sannolikheten att du fortsätter.

Sannolikheten för skador ökar genom att ständigt stressa samma muskler – särskilt om du har dålig form.

Med tiden kommer du inse fördelarna

Att gå ner i vikt borde inte vara det enda skälet till att du tränar. Aeroba aktiviteter har länge varit kända för att göra ditt hjärta starkare, sänka blodtrycket och ja, förbränna kalorier. Men studier visar att regelbunden kardiovaskulär aktivitet kan hjälpa till att sänka stress, förbättra sömnvanor och minska ledstyvheten.

Styrketräning är också fördelaktigt eftersom det ökar bentätheten, muskelmassa och metabolism..

Som sagt, att träna kommer inte att ändra din vikt om du lever på pizza och pommes frites. Tidigare i år fann forskare att personer som började att träna åt cirka 90 fler kalorier varje dag. Detta är inte mycket, men det räckte för att stoppa viktminskning, enligt tidningen publicerad i The American Journal of Clinical Nutrition.

Motion bränner inte så många kalorier som du skulle tro. Till exempel bränner en man på 90 kilo som joggar i 30 minuter cirka 400 kalorier. För att sätta detta i perspektiv innehåller en skiva pizza 330 kalorier.

Ät istället magert protein och öka din totala aktivitetsnivå

Chansen är stor att du inte tränar bort en dag fylld med pizza, pommes frites och munkar. Låga kalorikost (men mycket näringsrika) livsmedel som innehåller protein och fiber är viktiga i en välbalanserad diet.

Fiberrika livsmedel ger en viss nivå av mättnad och du behöver inte träna för att märka en skillnad i midjestorleken. Ett bra förslag är att bara promenera och försök att vara så aktiv som möjligt.

Din kropp förbränner kalorier dygnet runt – inte bara när du är i gymmet. Kalorier bränns från att ta en promenad vid lunchen, stå hela dagen och till och med städa huset.

När det gäller att planera din träning, bör du fokusera på mer än bara siffrorna på vågen. Tänk på dina mål: Vill du bygga muskler eller skulle du föredra att träna konditionsträning?

Om du helt enkelt vill känna och se bättre ut, inkludera både konditionsträning och styrketräning.

Källa