Sommaren är äntligen här! Dagarna blir mer spontana och gränsen mellan vardag och helg suddas ut och helt plötsligt är det som lördag varje dag. Kanske har du under året som gått kommit in i hälsosamma rutiner både vad gäller kost och träning och du vet att dessa lätt rubbas lika snabbt som vardag blir semester. Lugn! Det finns knep för att göra smarta matval under sommaren utan att behöva offra sociala tillställningar och samtidigt hålla formen stabil under semesterns ljuva dagar.

Grillkvällar

Finns det något härligare än en stor grillbuffé och allt som hör där till? Både hemma och på restauranger brukar grillarna gå varma under sommarens härliga månader. På en buffé med mängder av olika maträtter, tillbehör, röror och såser så finns det smarta val att göra. Dessa smarta matval går givetvis att tillämpa på alla maträtter, varje dag och året runt:

• Börja med att fyll halva tallriken med sallad och grönsaker. Till exempel en god grönsallad som innehåller gröna blad, gurka, ljumna tomater, granatäpple och lite smulad fetaost. Ett annat alternativ är att fylla denna halvan med grillade grönsaker såsom majs, sparris, champinjoner, tomater, paprika och så vidare, bara fantasin sätter stopp för vad för gott du kan lägga på grillen.

• Fortsätt med att lägga något typ av protein på en fjärdedel av tallriken, så som kyckling, kött, fisk eller något vegetariskt alternativ.

• På den sista delen av tallriken lägger du kolhydrater. Potatis är en bra kolhydratkälla som går att variera på många olika sätt. Att ugnssteka i antingen skivor, klyftor eller hela potatisar tillsammans med lite olja, kryddor och örter blir jättegott!

Sås

Sås! Det är alltid gott med sås. Här finns också smarta val att göra om man vill hålla nere på fettet och minimera risken att få i sig onödigt mycket kalorier genom sås.

Istället för att tillexempel äta färdig bearnaisesås som innehåller ca 700 kcal/100 gram så kan en lätt cream fraiche med smak vara ett smartare val. Dessa innehåller ca 140 kcal/100 gram. Eller varför inte köpa mini fraiche (60 kcal/100 gram) och själv blanda i örter, kryddor, vitlök eller lite smulad fetaost?

Alkohol

När det kommer till att göra smarta matval är det minst lika viktigt att hålla koll på kalorierna i glaset.

Många känner nog igen sig i att alkoholkonsumtionen lätt ökar under semestern. För många handlar ett glas vin eller ett glas bubbel om det där lilla extra och absolut att man någon gång ibland kan ta något alkoholhaltigt att dricka. Men det finns anledning att hålla igen på alkoholen. Den innehåller mycket kalorier och tenderar att få oss att stoppa i oss mer mat, snacks och andra kaloririka livsmedel som gör att det kan bli svårare att hålla formen.

Drick vatten!

De flesta vet nog att vatten är ett väldigt bra val när det kommer till dryck. Dock kanske inte vatten alltid känns så lyxigt men det finns sätt att lyxa till även vattnet på:
Servera vattnet i fina glas
Smaksätt vattnet med citron, lime, frysta bär eller färsk frukt, mums!
Tillsätt kolsyra i vatten, antingen genom en sodastreamer eller genom köpt smaksatt vatten – riktigt gott en varm sommardag!

Dålig aptit vid varma dagar?

Även om det kan vara svårt att känna hunger vid höga temperaturer så är det viktigt att få i sig bra näring. Genom tillexempel smoothie och sallader får du i dig mycket frukt, bär och grönsaker och dessa rätter upplevs många gånger som lättare att få i sig under varma sommardagar. Dessutom går dem att variera i oändlighet!

Glöm inte bort att njuta när du går smarta matval under sommaren!

Semester, tillställningar och tid tillsammans med nära och kära handlar om så mycket mer än mat och dryck. Självklart är det gott att njuta av en glass, extra god mat eller ett glas vin. Genom att göra smarta val finns utrymme för detta och samtidigt hålla formen stabil. Man kan äta allt men inte alltid!

Läs mer om vår kost här!