Intresset för att välja vegetarisk kost har ökat vilket har gjort att utbudet såväl på restauranger som i livsmedelsbutiken har blivit större. Samma sak gäller tillgången på recept online samt kokböcker inriktade på vegetariska recept, även dessa har ökat. Anledningen till att många väljer en helt eller delvis vegetarisk kost kan bero på flera olika saker. Till exempel miljö- eller hälsoskäl, religiösa skäl eller för att man helt enkelt tycker att det är godare.

Att helt utesluta kött, fisk och fågel

Bara för att du vill välja vegetarisk kost behöver det inte innebära att du helt och hållet måste utesluta kött, fisk och fågel. Däremot kan det vara spännande att prova den vegetariska kosten för att på så vis uppleva nya smakar och nya sätt att laga mat på. Känns det helt främmande för dig att helt utesluta kött, fisk och fågel framför vegetarisk kost? Testa att börja med att laga vegetariskt en rätt i veckan, kanske öppnar det en ny värld för just dig.

Protein, fett och kolhydrater

Många är vana vid att göra som man alltid har gjort, bygga upp sitt liv efter rutiner och ser det komplicerat att ändra om kostvanor som ändå funkar. Hur ska du få i dig tillräckligt av framförallt protein och alla vitaminer om du utesluter kött, fisk och fågel?

Det är vanligt att tänka att man endast kan få i sig protein från just kött, fisk och fågel och att det då finns en oro kring att få i sig tillräckligt vid en vegetarisk kost.

Protein är viktigt för kroppen då det är kroppens byggstenar och det brukar inte vara några större problem att få i sig detta även när du väljer vegetarisk kost. Du hittar det i exempelvis fullkornsprodukter, nötter, frön, bönor, ärtor, linser, tofu och så vidare.

Fett är en viktig energikälla för våra kroppar och lagom mängd av rätt sorts fett är viktigt för att vi ska må bra. Det är, som alltid, viktigt att se till att inte få i sig för mycket mättat fett. Ett sätt att göra detta är att välja magra mejeriprodukter. Om man aldrig äter fisk så är det också viktigt att på annat sätt få i sig omega 3.

Även kolhydrater är en viktig källa till energi. Fullkornsprodukter, grönsaker, frukt, bär, nötter, frön och baljväxter har ett naturligt innehåll av fibrer vilket gör att dessa livsmedel ger mycket näring.

Den vegetariska tallriksmodellen

Med tanke på mängden vegetariska alternativ när det kommer till kött, fisk och fågel så är det inga problem att bygga upp sin vegetariska tallriksmodell. Den vegetariska tallriksmodellen är uppbyggd på samma sätt som den icke-vegetariska tallriksmodellen

• Först lägger du grönsaker på din tallrik. Om du vill gå ner i vikt fylls med fördel halva tallriken med detta.
• En fjärdedel av tallriken fyller du med kolhydrater som potatis, pasta, bröd eller liknande. Välj gärna fullkornsprodukter om du tycker om det.
• Den sista fjärdedelen fylls med proteinrika livsmedel som baljväxter, sojaprodukter quorn eller ägg.

Vi erbjuda vegetarisk kost till alla våra program, https://worldofshape.se/kostprogram/

Källa: Livsmedelsverket