Matcha betyder bokstavligen “te i pulverform”. När du beställer traditionellt grönt te, upplöses komponenter från bladen i det varma vattnet, sedan kasseras bladen. Med matcha dricker du själva bladen, som har finfördelats och gjorts till en lösning. Traditionellt genom att blanda ungefär en tesked matchapulver med en tredje kopp hett vatten (uppvärmt till strax innan kokpunkten), vilket sedan vispas med bambuborste tills det skummar.

Till skillnad från traditionellt grönt te innebär matchaberedning att man täcker teplantorna med skuggdukar innan de skördas. Detta sätter igång tillväxten av löv med bättre smak och konsistens. Bladen väljs ut för hand, ångas kort för att stoppa jäsningen, torkas sedan och lagras i kylförvaring, vilket fördjupar smaken. De torkade bladen stenmals sedan till ett fint pulver.

Matcha erbjuder hälsofördelar

Eftersom matcha är gjord av högkvalitativt te, och hela bladen intas, är det en mer potent näringskälla än genomsyrat grönt te. Förutom att ge små mängder vitaminer och mineraler, är matcha rik på antioxidanter som kallas polyfenoler. Som har kopplats till skydd mot hjärtsjukdomar och cancer, samt bättre blodsockerreglering, blodtryckssänkning och åldrande. En annan polyfenol i matcha som kallas EGCG har i forskning visat sig öka ämnesomsättningen och bromsa eller stoppa tillväxten av cancerceller.

Den innehåller koffein

Eftersom du konsumerar hela löv i matcha kan du få tre gånger så mycket koffein än en kopp genomsyrat te, ungefär lika mycket som en kopp bryggkaffe. Matcha-älskare säger att matcha, jämfört med koffeinsumret från kaffe, skapar ett “alert lugn”. Tack vare ett naturligt ämne som det innehåller som heter l-theanin, vilket inducerar avslappning utan dåsighet. Ändå tror jag att det är bäst att ta bort alla former av koffein (inklusive matcha) minst sex timmar före läggdags, för att säkerställa en god natts sömn.

Det involverar traditionellt meditation

Beredningen av matcha är i fokus för japanska teceremonier, och det har länge förknippats med Zen. Detta är förmodligen en anledning till att det blir så populärt, eftersom meditation blir mer och mer mainstream.

Att förbereda och smutta på matcha blir ett sätt för dig att sakta ner och vara i nuet, kommer dess fördelar att sträcka sig långt utöver de antioxidanter som den ger – eftersom meditation, i vilken form som helst, har otaliga belöningar. Det har visat sig minska kortisol (ett stresshormon som är känt för att driva aptiten och öka magfettet). Sänka inflammation (en känd utlösare av för tidigt åldrande och sjukdom), stävja impulsivt ätande, sänka blodtrycket och öka självkänslan och medkänslan.

Pulvren kan vara sötad och kvaliteten varierar

Smaken är av matcha är stark. Vissa människor beskriver den som gräs- eller spenatliknande, och den har en umamismak. På grund av detta kan den sötas för att förbättra dess smaklighet.

Blyförorening är ett problem

Även ekologiskt odlade gröna teer har visat sig innehålla bly, som absorberas av växten från miljön, särskilt te som odlas i Kina. När traditionellt grönt te blötläggs stannar cirka 90 % av blyet i bladet, som kasseras. Med matcha, eftersom hela bladet är förbrukat, kommer du att få i dig mer bly. En oberoende grupp som testade teer, uppskattar att en kopp matcha kan innehålla så mycket som 30 gånger mer bly än en kopp grönt te. Därför rekommenderar de att inte dricka mer än en kopp dagligen och inte servera den till barn.

Matcha kan ingå i måltider

Matcha är hett bland kockar, inte bara som dryck, utan som ingrediens i både söta och salta rätter. Om du Googlar på matcha-recept hittar du allt från matcha-muffins, brownies och puddingar till matcha-soppa, wok och till och med matcha-guacamole!

Men på grund av oro för bly rekommenderar man att du undviker för mycket. Så leta efter ren, ekologisk matcha av hög kvalitet och njut av den med måtta.

Läs mer om kost och träning med oss!