Hallon är njutbara året runt, vare sig de är färska eller frysta. Dessa underbara pärlor är inte bara läckra och mångsidiga; de har en imponerande näringsprofil som gör dem till ett av de hälsosammaste valen i produktionsgången. Här är 7 hälsofördelar med hallon, plus enkla sätt att inkludera både färska och frysta alternativ i måltider och mellanmål.
1. Hallon har massor av näringsämnen
En portion hallon på 100 gram ger 23 mg C-vitamin. Detta är cirka 30% av det lägsta dagliga målet för C-vitamin för kvinnor och stöder immunitet, hudhälsa och hjälper till att producera kollagen.
Dessutom ökar C-vitaminet i hallon din kropps fettförbränningsförmåga.
Hallon innehåller också mangan, kalcium och vitamin K, som spelar en roll för benhälsan. Och de levererar mindre mängder vitamin E, B-vitaminer, magnesium, koppar, järn och kalium.
2. De är låga i socker
Hallon är också en av frukterna med lägst socker, med bara 2,7 gram per 100 grams portion, jämfört med cirka 13 gram i ett litet äpple. Detta gör dem till ett bra alternativ för alla som har en söt tand som vill minimera sitt totala sockerintag.
3. De är rika på anti-aging antioxidanter
Hallon är antioxidantkraftverk med sitt höga C-vitamininnehåll.
Studier visar att högre intag av antioxidantrika frukter som hallon är associerade med en lägre risk för kroniska stressrelaterade sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och dödsfall av alla orsaker.
Antioxidanter, är konstgjorda eller naturliga ämnen som kan förhindra eller fördröja vissa typer av cellskador. När du tränar, när din kropp omvandlar mat till energi, eller du utsätts för cigarettrök, luftföroreningar och solljus, producerar din kropp naturligt fria radikaler. Dessa är mycket instabila molekyler.
Fria radikaler kan orsaka “oxidativ stress”, en process som kan utlösa cellskador. Men i laboratorieförsök har antioxidantmolekyler visat sig motverka oxidativ stress orsakad av fria radikaler.
Hallonantioxidanter hjälper också till att minska inflammation, en känd utlösare av för tidigt åldrande. De naturliga skyddsämnena i hallon är också kopplade till bättre DNA-reparation och blockerande enzymer som utlöser artritsmärta.
4. De kan skydda dig från cancer
Hallonantioxidanter och antiinflammatoriska föreningar är förknippade med cancerskydd genom att minska reproduktionen av cancerceller. Hallon är bland de få vegetabiliska livsmedel som ger en källa till ellagitanniner och antocyaniner.
Ellagitanniner och antocyaniner är fytokemikalier, eller typer av antioxidanter som tros ha cancerbekämpande egenskaper.
5. Hallon innehåller mycket fibrer
Hallon är bland de högsta hela livsmedelskällorna av kostfiber och ger 6,5 g/100 g – en tredjedel av det dagliga minimimålet. Den fibern bidrar också till fyllighet, dämpar blodsockret genom att sakta ner matsmältningen och stöder god matsmältningshälsa.
Hallonfiber hjälper också nyttiga tarmbakterier att blomstra. Faktum är att ökad konsumtion av kostfiber kan förändra tarmbakterier, vilket kan ha en positiv effekt på individer som upplever fetma, metabolt syndrom, såväl som andra kroniska tarmsjukdomar.
6. De kan hjälpa till att förebygga diabetes
En studie från 2019 slumpmässigt tilldelade 32 vuxna mellan 20 och 60 år till tre frukostmåltider. Varje måltid var lika i kalorier och makronäringsämnen, men de hade olika portionsstorlekar av frysta röda hallon: En måltid innehöll inga hallon, den andra innehöll en kopp och den tredje gav två koppar.
Forskare fann att för dem som löpte risk för diabetes minskade att äta mer hallon mängden insulin som behövs för att hantera blodsockernivåerna. Faktum är att blodsockret var lägre hos dem som fick ner två koppar röda hallon jämfört med dem som inte åt något.
7. Hallon skärper din hjärna och ditt minne
Som nämnts ovan hjälper hallon att motverka oxidativ stress, som i huvudsak är en obalans mellan produktionen av cellskadande fria radikaler och kroppens förmåga att bekämpa deras skadliga effekter.
Eftersom oxidativ stress är en orsaksfaktor i sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons, är hallon ett topphjärnstödjande livsmedel. Flavonoiderna i bär har också visat sig hjälpa till att förbättra koordination, minne och humör. Och bär hjälper till med allmän “hushållning” i hjärnan genom att rensa ut giftiga proteiner kopplade till hjärndysfunktion.
Hur man lägger till mer hallon till dina måltider
Hallon är ett vackert och välsmakande tillskott till många rätter, och de fungerar bra i både söta och salta måltider. Lägg till dem i havregryn eller havregryn över natten, trädgårdssallader, fullkornssidorätter och desserter. Mosa dem lite för att göra en färgstark sås för allt från bananäggpannkakor med två ingredienser till stekt fisk eller ugnsrostade grönsaker. Vispa frysta hallon till smoothies, eller tina och använd precis som färska.
Du kan värma frysta hallon på låg värme på spishällen med färsk riven ingefära och kanel (och kanske en touch av ren lönnsirap) som bas för en skenskomakare, toppad med mandelsmör/havrecrumble, hackade nötter, riven kokos, eller rakad mörk choklad. Frysta, tinade eller färska hallon är också ett bra mellanmål, tillsammans med nötter, pumpafrön, eller några mörka chokladrutor, eller ringlade med nötsmör eller kryddad tahini.
Vill du ha fler nyttiga måltider? Ät med oss – klicka här!
Källa: health.com