En vanlig förklaring till sötsuget är att vi äter kolhydrater i ett försök att påverka humöret. Teorin är att kolhydrater ökar nivån av serotonin i hjärnan, vilket har en positiv inverkan på humöret.

Grunden till att stoppa sötsuget

Men vad är då grunden till att vi blir så sugna på mat när vi är hungriga och på något sött när vi är mätta?

Det är hormonernas fel. När det gäller riktiga hungerskänslor — den homeostatiska hungern — är det hormoner som sänder signaler till hjärnan om att vi behöver energi men vi har också hormoner som stimulerar aptiten även när vi är mätta.

Hormonernas fel

Detta kallas hedonisk hunger och förknippas med njutning. Det är alltså detta du känner när du längtar specifikt efter söt och fet mat, men vill stoppa sötsuget.

Om du ständigt plågas av sötsug kan orsaken finnas i den vanliga maten. För om måltiden innehåller mycket snabba kolhydrater och mycket socker kan det öka ditt behov av mer sött mellan måltiderna.

Snabba kolhydrater

Snabba kolhydrater kan göra att blodsockret stiger snabbt och mycket, men det sjunker också snabbt igen.

Mer protein stoppar sötsuget

Detta kan göra att man känner sig sliten, okoncentrerad och sugen på något sött. Om du känner igen dig bör du försöka få i dig mer fiberrik mat och gärna också lite protein till varje måltid.

Träna med oss och du får bara god, nyttig och lättlagad mat!