Proteiner och kolhydrater, en djungel eller vad är det som gäller om det?
Du har säkert hört talas om hur viktigt det är att du får i dig tillräckligt med proteiner, framförallt om du tränar mycket. Du har säkert sett reklam för diverse olika proteintillskott och du har säkert även både läst och hört om åsikter kring huruvida du ska eller inte ska äta kolhydrater. Kanske känner du dig (o)medvetet stressad över denna djungel. Vi ska nu försöka reda ut detta!

Vad är protein?

Du kan tidigare ha hört att protein kallas för kroppens byggstenar, vilket är helt sant, men vad betyder det egentligen? Protein byggs upp av något som heter aminosyror, vissa av dessa aminosyror kan kroppen själv inte tillverka och därför behöver du få i dig dem genom maten.

Vad är protein bra för?

Protein behövs bland annat för att bygga upp cellerna i din kropp. Även hormoner, enzymer och viktiga delar i ditt immunförsvar består av proteiner. Detta innebär att protein är jätteviktigt för att din kropp ska fungera som den ska.

Vad är kolhydrater?

Livsmedel som innehåller stärkelse, kostfibrer eller sockerarter kallas för kolhydrater, det är alltså ett samlingsnamn för dessa livsmedel.

Vad är kolhydrater bra för?

Kolhydrater är din kropps viktigaste källa till energi. Det mesta av kolhydraterna du äter bryts ner till glukos. Glukos är en sockerart som lagras i din lever och i dina muskler i form av glykogen. Detta ger sedan energi till cellerna i din kropp. Även hjärnan använder glukos som bränsle och behöver ha en viss mängd/dag för att fungera fullt ut, då förstår du säkert hur viktigt det är att du får i dig kolhydrater. 

Hur får jag i mig proteiner och kolhydrater på bästa sätt?

Ja, hur får du då i dig proteiner och kolhydrater på bästa sätt? Svaret är faktiskt, tack och lov, väldigt enkelt. Du får i dig detta genom att äta vanlig, nyttig och varierad kost där du inte utesluter vissa livsmedel. Din kropp behöver protein för att byggas upp och kolhydrater för att få energi. Vi på World of Shape erbjuder mängder med recept som innehåller just detta och som hjälper dig att se till att din kropp får vad just den behöver.

English »