Hälsofördelar med havregryn är att den lösliga fibern i havregryn kan bidra till att minska LDL-kolesterolnivån genom att signalera levern för att dra det dåliga LDL-kolesterolet från blodomloppet. En bättre LDL-kolesterolnivå ger dig också en minskad risk för att utveckla hjärtsjukdomar.

Mat med hög fiber är hälsofördelar som kan hjälpa till att bromsa matsmältningen i tarmen, vilket kan hjälpa till att hålla blodsocker från att stiga mycket snabbt. Ny forskning tyder på att intag av havregryn har en gynnsam effekt på glukoskontroll hos patienter med typ 2-diabetes.

Fler hälsofördelar med havregryn

Fibern i havregrynen kan hjälpa dig att vara mätt längre och förbättra mättnad, vilket är ett viktigt verktyg för vikthantering. Bara ½ kopp havregryn har minst 4 gram fiber vilket gör det till ett utmärkt val. Inte bara hjälper löslig fiber i havregryn att minska LDL-kolesterol, utan viktminskning kan också sänka LDL-kolesterol, vilket gör detta till en vinnande kombination.

Helst bör de flesta sträva efter minst 25-30 gram kostfiber dagligen. Fiber är viktigt för att reglera tarmrörelser och kan hjälpa till att lindra förstoppning. En ½ kopp rå havregryn anses vara en bra källa till fiber och kan hjälpa till att få saker att “röra sig”.

Klassisk grötfrukost på havregyn med varma björnbär

INGREDIENSER
25 g – Havregryn
10 g – Linfrön, hela
1,5 dl – Lättmjölk
50 g – Björnbär (färska eller frysta)
1 st – Apelsin
2 st – Hårdkokta äggvitor

GÖR SÅ HÄR
1. Rör ut havregrynen med 0,5-1,5 dl vatten (beroende på hur tjock du vill ha din gröt)
2. Blanda i björnbären
3. Koka ca 3 minuter i kastrull eller micro
4. Servera med äggvitor, klyftad apelsin och varför inte en rykande het kopp kaffe eller té

Kostprogram: 1500 kcal
Måltidens kalorimängd: 304 kcal
Mängd: Kol-hydrat 39 g | Protein 20 g | Fett 6 g

ÄR NYTTIG GRÖT GJORD PÅ HAVREGRYN OCH MÅ BÄTTRE!

English »