Träning är mycket fördelaktigt för ditt liv och bör integreras i din veckorutin. Det är viktigt för att hålla dig i form, förbättra ditt totala välbefinnande och minska risken för hälsoproblem. Särskilt när du åldras, men är det OK att träna varje dag?

I allmänhet är det emellertid inte nödvändigt för dig att träna varje dag. Särskilt om du gör intensiv träning eller pressar dig själv till dina gränser.

Om du vill göra någon typ av träning med måttlig intensitet varje dag kommer du att ha det bra. I alla fall måste du lyssna på din kropp och undvika att gå utöver din kropps kapacitet.

Hur mycket är idealiskt?

En vilodag per vecka rekommenderas ofta när du strukturerar ett träningsprogram, men ibland känner du önskan att träna varje dag. Så länge du inte pressar dig själv för hårt eller blir besatt av det, är det bra att träna varje dag.

Se till att det är något du tycker om utan att vara för strikt med dig själv, särskilt under tider av sjukdom eller skada.

Titta på din motivation bakom att träna varje dag. Om du märker att vilodagen gör det svårare för dig att komma igång igen, gör en lättare eller kortare version av ditt träningspass på vad som skulle vara en vilodag.

En vanlig tumregel är att göra 30 minuter av måttlig fysisk aktivitet varje dag. Totalt minst 150 minuter av måttlig träning varje vecka. Eller så kan du göra minst 75 minuter intensiv träning varje vecka.

Typer av träning

Om du vill intensifiera din träning för att uppfylla dina fitness-, hälso- eller viktminskningsmål ska du sträva efter minst 45 minuters träning per dag. Inkludera någon typ av högintensiv aktivitet, till exempel:

  • löpning
  • plyometriska övningar
  • intervallträning

Om du gör intensiv konditionsträning eller styrketräning kan du ta en ledig dag mellan träningarna. Eller rikta in dig på olika områden i kroppen på växelvisa dagar. Eller helt enkelt variera din rutin så att du inte gör intensiv träning varje dag.

Kortare kontra längre träning

Det är bättre att göra en kort träning varje dag än att göra en eller två långa träningspass varje vecka. På liknande sätt är det mer idealiskt att ha korta aktiviteter under hela dagen när du inte har tid till ett längre träningspass. Det är mycket bättre att hoppa hoppa över det helt.

Övningar att inkludera i din rutin

För att få de flesta fördelar, inklusive en minskad risk för skada, har du var och en av de fyra träningstyperna i din rutin:

  • Uthållighetsövningar höjer din andning och hjärtfrekvens för att förbättra den totala konditionen. Exempel inkluderar jogging, simning och dans.
  • Styrkaövningar ökar muskelmassan, stärker benen och hjälper till att hantera din vikt. Exempel inkluderar styrketräning, kroppsviktsträning och motståndsbandövningar.
  • Balansövningar hjälper till att förbättra stabiliteten och förhindra fall medan man underlättar dagliga rörelser. Exempel inkluderar balansövningar, tai chi och stående yogaställningar.
  • Rörlighetsövningar lindrar fysiskt obehag och förbättrar rörligheten, rörelsefältet och hållningen. Exempel inkluderar stretch, yoga och Pilates.

Vi på World of Shape förespråkar träning varje dag i 30 dagar för att komma igång ordentligt och få ett rejält resultat. Dock är det viktigt då att du följer vår kostplan, dvs äter ordentligt och alla mål per dag samt att du sköte sömnen ordentligt.

När du väl är klar med dina initiala 30 dagar rekommenderar vi att du tränar ca 3-5 ggr/vecka. Det för att lägga dig på en rimlig nivå som du ärligt klarar av. Dock är det en del som välja att fortsätta träna varje dag vilket inte är något problem om de passar dig bäst.

Det är den träningen som blir av, som ger resultat!