Nyttiga chokladbollar, ett glutenfritt mellanmål som också är lågkolhydrat-, vegan- och fritt från nötter med lite socker.

Att göra detta recept utan bakning är snabbt och enkelt, och de nyttiga chokladbollarna är frysvänliga också! Med söt kokosnöt, allergivänlig choklad, orraffinerat socker och krämig solros- eller nötsmör.

Alternativ lönnsirap eller honung

Alla dessa ingredienser ovan är antingen naturligt låg med socker, sockerfria eller har ett sockerfria substitut. Fyllt med antioxidanter, friska fetter och naturligtvis protein. Du behöver inte lägga till lönnsirap om du blandar den i en matprocessor.

Hur gör du dem?

Det är enkelt! Blanda ingredienserna i en matprocessor eller mixer, tillsätt din kokosnötolja sist som ett bindemedel. Bara ha tålamod och låt kokosnötoljan jämna ut ingredienserna i mixern. Om du inte använder sirap ska du låta smeten svalna i kylen. Efter det rullar du bara allt tillsammans med extra strimlad kokosnöt och mörk chokladflan.

Allergivänliga

Dessa nyttiga chokladbollar är fulla med allergivänlig choklad, söt kokosnöt och ett boost av protein. Utan raffinerat socker är de ett vegan, lågkolhydrat, glutenfritt och allergivänligt mellanmål.

Ingredienser

1/3 kopp malt linmjöl
4 msk mandelsmör eller jordnötssmör (för nötfritt alternativ, använd solrosfrösmör)
2 höga msk osötat kakaopulver
2 msk lönnsirap eller honung – behövs inte om det blandas i en mixer
2 portioner (60 g) valfri chokladproteinpulver (sockerfri)
1-2 msk kokosnötolja, naturligt raffinerad
1/3 kopp osötad strimlad kokosnöt, plus mer för att täcka bollarna
2–3 msk mörk choklad

Instruktioner

  • Placera linmjöl, krämigt nötsmör eller solrosfrösmör och kakaopulver i mixern. Blanda tills de är ordentligt blandade.
  • Lägg sedan till proteinpulver, strimlad kokosnöt och kokosnötsolja. Blanda tills en smidig smet bildas. Det kan ta några minuter, så se till att stoppa mixern och skrapa sidorna och fortsätt sedan att blanda tills den är jämn.
  • För över smeten i en stor skål och rör i chokladen. Rulla smeten i en stor boll, täck med plastfolie och placera i kylen för att hårdna i cirka 20 minuter.
  • Ta bort smeten från kylen och rulla sedan degen till bollar i önskad storlek
  • Rulla varje boll i den extra strimlade kokosnöten innan du förvarar i kyl eller frys.
  • Frys med en gång i 20 minuter (för att härda); förvaras sedan i kyl eller frys för att bibehålla färskheten, upp till 2 månader.