Du har förmodligen sett ordet “antioxidant” refererat hundratals gånger i mat- och näringsartiklar och reklam. En Google -sökning av termen ger svindlande 132 miljoner resultat. Men vad är egentligen antioxidanter, hur gynnar de din hälsa och vilka är de bästa sätten att konsumera dem? Här är en genomgång om vad antioxidanter är.

Vad är antioxidanter?

Antioxidanter är molekyler som finns i kroppen och finns i växtbaserade livsmedel som motverkar oxidativ stress. I ett nötskal uppstår oxidativ stress när det finns en obalans mellan produktionen av cellskadande fria radikaler och kroppens förmåga att motverka deras skadliga effekter.

Fria radikaler bildas som en biprodukt av normal metabolism och som svar på träning, solexponering och miljöföroreningar som rök och cigarettrök. Den oxidativa stressen som utlöses av fria radikaler skadar friska celler och antas spela en roll i en mängd olika sjukdomar, inklusive cancer, diabetes, Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom och hjärtsjukdomar. Oxidativ stress påverkar också åldrandet negativt.

Antioxidanter fungerar i huvudsak som livvakter för att skydda friska celler från attacker från fria radikaler. Genom att göra det hjälper de till att upprätthålla korrekt fysiologisk funktion och skyddar din hälsa.

Toppkällor till antioxidanter

Det finns hundratals, om inte tusentals, ämnen som fungerar som antioxidanter, från vitamin C till flavonoider och polyfenoler. Ett brett utbud av växtbaserade livsmedel ger antioxidanter, så de är lätta att få tag på. Några av de bästa källorna inkluderar bär, kakao, örter och kryddor, bönor, kronärtskockor, äpplen, nötter och frön, körsbär, mörka bladgrönsaker, kaffe och te, fullkorn, druvor, tomater, potatis och sötpotatis, avokado och granatäpple.

Hur du ökar ditt antioxidantintag

För att ta in ett bredare spektrum av antioxidanter, liksom vitaminer, mineraler och fibrer, sikta på en mängd olika växtbaserade livsmedelsgrupper i olika färger. Ett bra råd är att äta fem koppar grönsaker och två koppar frukt i varje dags måltider. Till exempel, inkludera en kopp grönsaker till frukost, två till lunch och två till middag, förutom en kopp frukt till frukost, och en annan som en del av ett dagligt mellanmål.

Ett annat sätt att öka ditt antioxidantintag är att ersätta bearbetade livsmedel med hela, växtbaserade livsmedel. Byt ut ett frukostbakverk mot en skål med “zoats” (zucchini havregryn) toppad med frukt och nötter. I stället för en smörgås eller wrap, gå till en skål gjord med en generös bas av gröna toppade med bönor, brunt ris och kryddat guacamole. Snack på frukt med nötter eller frön, eller grönsaker med hummus. Tillfredsställa din söta tand med mörk choklad. Strö kanel i ditt morgonkaffe och fyll på vatten eller te med antioxidantrika örter och fruktbitar. Det är omöjligt att ta in för många antioxidanter från hela livsmedel. Plus att välja antioxidantrika livsmedel kan höja den totala näringskvaliteten i din kost.

För många antioxidanter via kosttillskott kan vara skadligt

Målet är dock inte att ladda upp så många antioxidanter som möjligt. Det finns höga doser antioxidanttillskott där ute, men de är inte det bästa sättet att skydda din kropp. Faktum är att viss forskning har kopplat användningen av högdos-betakaroten-tillskott till en ökad risk för lungcancer hos rökare. Att ta högdosstillskott av antioxidant E-vitamin har förknippats med en ökad risk för både hemorragisk stroke (en typ av stroke orsakad av blödning i hjärnan) och prostatacancer.

Det bästa sättet att konsumera antioxidanter är i hela, växtbaserade livsmedel. Detta beror delvis på att antioxidanter fungerar i synergi med varandra och med andra bioaktiva föreningar. Med andra ord, de är en ingrediens i ett komplext recept för hälsoskydd.

Slutsats på antioxidanter

Antioxidanter är en viktig aspekt av proaktiv näring och kan hjälpa till att avvärja åldrande och kronisk sjukdom. Av dessa skäl kan de hjälpa dig att se ut och må bättre. Men antioxidanter är inte ett botemedel. De bör inte användas i tilläggsform för att behandla ett medicinskt tillstånd utan övervakning av din läkare. För att bäst dra nytta av antioxidanterna, köp dem från hela livsmedel eller produkter tillverkade av hela livsmedelsingredienser. Det är också det mest utsökta och tillfredsställande sättet att få din dagliga dos.

Ät vår rekommenderade kost och recept så får du i dig massor med antioxidanter!