Här får du några tips på återhämtning efter träning som ger resultat och är bra att följa:

Bli hydratiserad

Rehydrering är viktigt, särskilt om du har tränat intensivt eller svettat. Att fylla på dina vätskenivåer förbättrar muskelflexibiliteten, bygger styrka och förhindrar ömhet i musklerna.

Drick minst 1-2 liter vatten eller hälsosamma drycker. Du kan också välja en sportdrink med låg sockerhalt. Dessa drycker innehåller elektrolyter, såsom kalium och natrium, som kan förhindra och lindra muskelkramper. Undvik alltför söta, koffeinhaltiga och alkoholhaltiga drycker, vilket kan orsaka uttorkning.

Ät ett hälsosamt mellanmål

Planera att äta ett hälsosamt mellanmål eller en måltid inom 45 minuter efter att du har avslutat träningen. Detta kommer att hjälpa till att fylla på muskelenergilager och starta återhämtningsprocessen. Ät mat som innehåller kolhydrater och protein.

Kolhydrater hjälper till att återställa glykogennivåerna så att du kan ladda dina energinivåer. Protein hjälper till att återhämta muskler och ger aminosyror som hjälper till att reparera och återuppbygga muskler.

Träna lätt på vilodagar

Medan dina muskler behöver tid att återhämta sig efter ett intensivt träningspass kan du fortfarande träna lätt på återhämtningsdagar, till exempel promenader, simning eller yoga. Att delta i aktiv återhämtning kan hjälpa till att förhindra ansamling av mjölksyra, ta bort toxiner och öka cirkulationen. Att variera dina träningspass kan också hjälpa dig att rikta dig mot olika muskelgrupper och använda dina muskler på olika sätt.

Sov ordentligt

Sömn hjälper dig att förbättra din prestation och återhämtningsprocessen. Ge dig själv chansen att vila helt när du känner att du behöver det. Försök att sova mycket och gärna komma i säng tidigt än sent på kvällen.

Vad man ska undvika

Hitta en balans med dina livsmedelsval. Se till att du fyller på din kropp med energi utan att ta för många kalorier. Håll dig borta från att få dina kalorier från ohälsosamma, bearbetade livsmedel.

Överansträng dig inte. Detta kan leda till belastningar och skador. Det kan också orsaka illamående, särskilt om du gör en intensiv, hoppande eller uppvärmd träning. Eller om du avslutar träningen plötsligt.

Andas ordentligt under och efter träning annars kan det leda till yrsel eller yrsel. Detta beror på syrebrist i hjärnan. Öva djupa andningsövningar i vila innan du integrerar dem i din träning. Detta kommer att hjälpa till att utveckla hälsosamma andningsmönster och andedräkt.

Om du inte följer en rutin efter träningen

För att få ut mesta möjliga av din träning är det viktigt att ge näring åt kroppen genom att följa en rutin efter träning och en näringsplan. Detta gör att du kan hålla dig frisk fysisk och mentalt. Om du inte följer en rutin efter träningen riskerar du att bli skadad eller utbränd. Dessutom kan det vara svårare för dig att hålla dig till en träningsplan eller ha energi att slutföra dina dagliga uppgifter.

Ibland kan du avvika från din rutin på grund av brist på tid eller andra åtaganden, men totalt sett bör du följa lämpliga steg så ofta som möjligt.

Tips på återhämtning efter träning som ger resultat

Det är också viktigt att du lyssnar på din kropp och tar en paus om du känner dig sjuk, trött eller har ont när du tränar. För att prestera på din optimala nivå nästa gång du tränar måste du se till att din kropp återställs och återupplivas. Detta gör att din kropp kan fungera med sin maximala kapacitet, vilket gör det lättare att utföra dina dagliga aktiviteter med större lätthet.

Om du väljer dessa tips på återhämtning efter träning så kommer du att må bättre fysiskt och förbättrar ditt allmänna välbefinnande, vilket kan ha en positiv effekt på alla delar av ditt liv.

Här kan du se alla våra träningsprogram som levererar resultat!

English »