Forskare är entusiastiska över postbiotika tack vare vad forskning har föreslagit om dess potentiella hälsofördelar.

Du har förmodligen hört talas om postbiotika, de goda mikroberna – som finns i vissa yoghurtar och fermenterade livsmedel. Som är kopplade till bättre matsmältningshälsa, immunfunktion, sömn och humör. Du kanske också har hört talas om prebiotika, icke-smältbara komponenter – som finns i livsmedel som sparris, vitlök, lök och bananer. Som stimulerar tillväxten eller aktiviteten av vänliga bakterier i tarmen. Prebiotika är med andra ord mat för probiotika.

Nu är det senaste buzzet kring postbiotika, och forskningen om dessa föreningar är otroligt spännande. Här är en lite information om vad postbiotika är, vad de har att göra med prebiotika och probiotika, hur de kan gynna din hälsa och hur man får dem.

Vad är postbiotika?

Den tekniska definitionen av postbiotika är en “beredning av livlösa mikroorganismer och/eller deras komponenter som ger värden en hälsofördel.” Det var en definition som enades om av en expertpanel sammansatt av International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) 2019.

Så vad exakt betyder det? Låt oss först bryta ner själva ordet. “Post” betyder “efter”. “Biotisk” betyder “att relatera till eller härrör från levande organismer.” Tillsammans antyder termerna ett “efter livet”. I grund och botten är postbiotika de biprodukter som blir över efter att probiotika livnär sig på prebiotika.

Med andra ord, till skillnad från probiotika är postbiotika inte levande mikroorganismer. De inkluderar ämnen som kallas peptider, kända för att bromsa tillväxten av skadliga bakterier, samt kortkedjiga fettsyror, som gör att goda bakterier kan frodas. På detta sätt efterliknar postbiotika några av samma fördelar som probiotika, men de erbjuder också ytterligare förmåner.

Postbiotiska fördelar

Den exakta mekanismen för postbiotika är inte helt klarlagd, men forskare från en studie från 2022. Publicerad i tidskriften Trends in Food Science and Technology tror att föreningarna kan främja kommunikationen mellan tarmmikrobiotan (samlingen av mikroorganismer som lever inuti tarmarna) och immunsystemet. Av denna anledning ses postbiotika som en möjlig strategi för att förebygga eller behandla covid-19.

Utöver deras potential att stödja immunfunktionen och bekämpa infektioner. Tros postbiotika hjälpa till att bevara integriteten hos tarmbarriären, minska inflammation och stödja blodsockerreglering. Hjälpa till med tillstånd som sträcker sig från allergier och matsmältningssjukdomar till kroniska sjukdomar och fetma .

Mänskliga studier om fördelarna med postbiotika har visat resultat som inkluderar utrotning av infektioner på grund av Helicobacter pylori (orsaken till vissa sår). En minskning av symtomen hos personer med irritabel tarm (IBS) och kronisk oförklarlig diarré; och förmågan att motverka de negativa effekterna av stress.

Kontrollerad studie

I en randomiserad, kontrollerad studie av 443 individer med IBS upplevde de som fick ett postbiotiskt läkemedel en betydande förändring av IBS-symtom. Inklusive en minskning av buksmärtor eller obehag, samt förbättringar av uppblåsthet och onormala tarmvanor. En italiensk studie fann att bland patienter med återkommande luftvägsinfektioner ledde användningen av postbiotika. Till en signifikant minskning av antalet akuta infektionsepisoder och användning av antibiotika.

Men forskare säger att mänsklig forskning totalt sett är begränsad och har genererat varierande resultat. En liten studie från Japan bland läkarstudenter fann att under en femveckorsperiod förbättrade en postbiotisk sömnkvalitet hos män men inte hos kvinnor. En annan liten studie, den här från Israel, fann ingen statistiskt signifikant effekt av postbiotika på inflammatoriska eller prestationssvar hos soldater som genomgick självförsvarsträning.

Många ytterligare studier som involverar postbiotika, med användning av en mängd olika postbiotika i olika formuleringar för ett antal tillstånd, genomförs över hela världen. Medan forskning om postbiotika är otroligt lovande, lär sig forskare fortfarande om föreningarnas användning och resultat.

Postbiotika för- och nackdelar

Det finns flera anledningar till varför forskare är entusiastiska över postbiotika. För det första anses dessa föreningar som säkrare än probiotika för vissa grupper. Dessa grupper inkluderar personer med svagare immunförsvar, som de med allvarliga sjukdomar, eller personer som nyligen har opererats. I ett immunförsvagat tillstånd kan levande probiotiska bakterier potentiellt orsaka en infektion. Dessutom, eftersom postbiotika inte är levande organismer, är de mer stabila än probiotika, vilket innebär att de har längre hållbarhet, kan utsättas för högre temperaturer och kan lagras och transporteras lättare.

Med det sagt, författarna till en artikel från 2020 publicerad i tidskriften Nutrients. Rekommenderar att “även om användningen av postbiotika är en attraktiv strategi för att förändra mikrobiomet, är ytterligare studier av dess effektivitet och säkerhet motiverad.” Kort sagt, även om vi sannolikt kommer att se postbiotika användas för många saker inom en snar framtid, är det vetenskapliga pusslet ännu inte komplett.

Postbiotiska källor

För närvarande är det bästa sättet att producera postbiotika i din kropp att äta mer prebiotisk mat för att mata mikroberna i din tarm. Återigen, sparris, vitlök, lök och bananer är några exempel. Andra prebiotikarika livsmedel inkluderar cikoriarot, maskrosgrönt, jordärtskockor, purjolök, korn, havre, kakao, äpplen, baljväxter (bönor, linser, ärtor, kikärter), nötter, linfrö och tång.

Mikrober som används som probiotika finns naturligt i din kropp. Du kan också konsumera vissa typer av probiotika i form av kosttillskott och i vissa livsmedel. Probiotika kan hittas i icke-pastöriserade fermenterade livsmedel, som fermenterade grönsaker, kefir, kombucha och miso. ISAPP anger dock att “termen “probiotisk” endast bör användas när det finns en påvisad hälsofördel som ges av väldefinierade och karakteriserade levande mikroorganismer.” Som sådana bör termerna “fermenterad mat” och “probiotika” inte användas omväxlande. Det vill säga, ett opastöriserat fermenterat livsmedel kan innehålla levande mikrober. Men inte den typ eller mängd som skulle uppfylla de distinkta probiotiska kriterierna.

Slutsats

Postbiotika är ett inspirerande område inom näringsforskning. Forskare upptäcker fortfarande de många sätt som dessa bioaktiva föreningar kan användas. För att skydda eller stödja hälsan – från att optimera välbefinnande till sjukdomshantering. Men det finns för närvarande inga riktlinjer om användningen av postbiotiska kosttillskott för allmän hälsa, välbefinnande eller sjukdomsförebyggande.

För närvarande är din bästa insats att producera postbiotika internt, genom att konsumera en näringsrik kost som innehåller prebiotisk mat. För specifika medicinska tillstånd där postbiotiska kosttillskott har studerats, följ vägledningen från din personliga vårdgivare.

Vill du ha lättlagade recept med nyttig ingredienser? Träna med oss – klicka här!

Källa: Health.com