Forskare har funnit att näringsämnen från mat kan vara kopplade till lägre risk för dödsfall, medan överskottsintag av vissa tillskott kan ha motsatt effekt.

Forskning undersöker effekterna av näringsämnen från mat och kosttillskott. Att ta tillskott leder till en ökad nivå av det totala näringsintaget. Kosttillskott inkluderar vitaminer, mineraler, örter, aminosyror och enzymer. Leverantörer säljer dem i olika former, inklusive tabletter, kapslar, pulver och vätskor. Vanliga kosttillskott inkluderar kalcium, fiskolja och D-vitamin.

Kosttillskott bör inte ersätta kompletta måltider

Kosttillskott bör inte ersätta kompletta måltider, vilket är viktigt för att vårda kroppen. Att prata med vårdgivare innan man fattar beslut om att ta tillskott är en bra praxis. Läkare kan hjälpa människor att uppnå en balans mellan näringsämnen från mat och kosttillskott.

Många kosttillskott innehåller också aktiva ingredienser som kan ha starka biologiska effekter. Någon av följande åtgärder kan vara skadliga eller till och med livshotande: att kombinera kosttillskott, blanda kosttillskott med läkemedel eller ta för mycket av vissa kosttillskott, särskilt vitamin A, D-vitamin och järn.

Var noga med vad du köper

När du köper tillskott är det viktigt att läsa etiketter och få information om tillverkaren. Livsmedelsverket ansvarar för att vidta åtgärder mot alla förfalskade eller felaktiga märkta tillskott – men inte innan produkterna finns tillgängliga på marknaden.

Enligt konsumentundersökningen i USA 2018 är konsumenternas förtroende för produkter och förtroende för kosttillskottsindustrin starkt bland människor.

Undersökningen visade att 75 procent av amerikanska individer tar kosttillskott, i motsats till bara 65 procent 2009.

Vitamin- och mineraltillskott som D-vitamin och kalcium är fortfarande de mest populära. Användningen av örter och botaniska produkter – särskilt gurkmeja – har dock ökat avsevärt under de senaste fem åren.

Det främsta skälet till att amerikanska individer tar kosttillskott är allmän hälsa och välbefinnande, enligt undersökningen.

Näringsämnen från mat kontra kosttillskott

Även om många använder kosttillskott, fann en ny studie att multivitaminer, vitamin D, kalcium och C-vitamin inte visade någon fördel eller ökade risker i förebyggandet av hjärt-kärlsjukdom eller för tidig död.

Emellertid kan folsyra enbart och B-vitaminer med folinsyra minska risken för hjärtsjukdom.

Teamet, från Friedman School of Nutrition Science and Policy vid Tufts University i Medford, MA, genomförde en studie för att utvärdera sambandet mellan användning av kosttillskott och dödlighet av alla orsaker. Forskarna har publicerat sina resultat i tidskriften Annals of Internal Medicine.

“Eftersom potentiella fördelar och skador av tilläggsanvändning fortsätter att studeras,” påpekar seniorstudieförfattare Fang Fang Zhang, Ph.D., docent vid Friedman School of Nutrition Science and Policy, “har vissa studier funnit samband mellan överskott näringsintag och negativa resultat, inklusive ökad risk för vissa cancerformer.”

Studien använde data från mer än 27 000 amerikanska vuxna och bedömde om tillräckligt eller överflödigt näringsintag var kopplat till dödlighet av alla orsaker, och om resultaten förändrades om näringsämnena kom från tillskott istället för mat.

Källa

Del 2: Ska du få dina näringsämnen från mat eller från kosttillskott?

Försök att förbättra din kost innan du vänder dig till kosttillskott. Mat har gynnsamma näringsämnen, såsom flavonoider och antioxidanter, som inte finns i de flesta kosttillskott.

Kosttillskott kan “täppa till” vissa luckor i dieten, men näringsämnen från maten är viktigast.

Den färska maten du äter är fylld med näringsämnen som är nödvändiga för god hälsa, såsom magnesium, kalcium och vitamin A och C. Men många äldre vuxna får inte tillräckligt med näringsämnen från sina dieter.

Den typiska amerikanska dieten är tung i näringsfattiga bearbetade livsmedel, raffinerade säd och tillsatta sockerarter – allt kopplat till inflammation och kronisk sjukdom. Även om du äter en hälsosam, välbalanserad diet, kan du fortfarande undvika nödvändiga näringsämnen. Det är en konsekvens av åldrandet. “När vi blir äldre minskar vår förmåga att ta upp näringsämnen från mat. Dessutom är våra energibehov inte desamma, och vi tenderar att äta mindre,” förklarar Dr. Howard Sesso, en epidemiolog vid Harigh-anslutna Brigham och Women’s Hospital .

Kan ett tillägg utgöra skillnaden? “Det är ett rörande ämne och du måste titta på dina individuella behov först”, säger Dr. Sesso.

Bevis om tillskott

Kosttillskott verkar vara det uppenbara sättet att täppa till luckor i din kost. Men att ta för mycket kan faktiskt skada dig. Till exempel kan du få för mycket av ett särskilt näringsämne utan att inse det. “Extra A-vitamintillskott kan leda till farliga, toxiska nivåer om de tas för ofta,” konstaterar Dr. Clifford Lo, docent i näring vid Harvard School of Public Health.

Beviset på fördelarna med multivitaminer är blandade. Dr. Sesso var en ledande forskare i en av de största studierna hittills på multivitaminer, läkarnas hälsoundersökning II, som fann att multivitaminer var förknippade med en liten minskning av risken för cancer och grå starr hos män, men minskade inte dödsfallen från hjärtsjukdom.

En studie publicerad 1 mars 2015 i TheJournal of Nutrition fann att en multivitamin med mineraler sänkte risken för dödsfall av hjärtsjukdom hos kvinnor, men inte hos män. En översyn av ett antal studier, publicerade i Annals of Internal Medicine 2013, fann emellertid att multivitaminer inte visade någon fördel i att förhindra tidig död. Eftersom resultaten från dessa och många andra studier är i konflikt stöder den amerikanska arbetsgruppen för förebyggande tjänster inte vitamin- och mineraltillskott för att förhindra sjukdom.

Vad du borde göra?

Både Dr. Sesso och Dr. Lo rekommenderar att du försöker förbättra din diet innan du använder kosttillskott. Det beror på att näringsämnen är mest potenta när de kommer från mat. “De åtföljs av många icke-väsentliga men gynnsamma näringsämnen, som hundratals karotenoider, flavonoider, mineraler och antioxidanter som inte finns i de flesta kosttillskott,” säger Dr. Lo.

Dessutom “mat smakar bättre och är ofta billigare än att lägga till kosttillskott,” säger Dr. Sesso. “Arbeta med en dietist och försök få en uppfattning om vad som saknas i din diet och vilka förändringar som kan övervägas.”

Om du inte kan göra förändringar i kosten eller om du har en verklig brist på ett särskilt näringsämne, som vitamin D, säger båda läkarna att ett tillskott kan vara till hjälp. Var försiktig; tillverkningen av kosttillskott övervakas inte av regeringen på det sätt som tillverkningen av läkemedel är – så du kan inte vara säker på exakt vad du får.

Källa

Läs mer om våra kostriktlinjer och unika träningsmetod!

English »