De är färska, rikliga, vackra och läckra, men du kanske undrar – är körsbär verkligen så bra för dig? Svaret är ja, 100 gånger ja! Körsbär är inte bara en av de hälsosammaste frukterna, de rankas också som en av de mest hälsoskyddande livsmedlen överlag. En kopp, eller cirka 21 körsbär, innehåller mindre än 100 kalorier och 15% av dina dagliga C -vitaminbehov. Men här är ytterligare sju skäl till varför denna stenfrukt är en näringsrik all-star och enkla sätt att äta mer körsbär året runt.

Körsbär är fulla av antioxidanter

Körsbär är en potent källa till antioxidanter och antiinflammatoriska föreningar. Dessa cellulära kroppsvakter bromsar åldrandet och avvärjer kroniska sjukdomar – inklusive hjärtsjukdomar, cancer, Alzheimers, diabetes och fetma.

De skyddar mot diabetes

Den antiinflammatoriska effekten av körsbär hjälper till att hålla din kropp frisk; men dessutom rankas körsbär lägre än många frukter på det glykemiska indexet. Det betyder att de inte utlöser toppar och kraschar i ditt blodsocker och insulinnivåer. Detta gör dem båda skyddande mot diabetes och viktiga för att hantera tillståndet om du redan har det.

De främjar hälsosam sömn

Särskilt syrliga körsbär är en av få matkällor för melatonin, ett hormon som hjälper dig att kontrollera dina sömn-vakna cykler. En studie på män och kvinnor med sömnlöshet fann att jämfört med placebo ökade åtta uns syrlig körsbärsjuice på morgonen och igen en till två timmar före sänggåendet sömntiden med en timme och 24 minuter.

De kan ge artroslindring

Flera studier har antytt att konsumtion av körsbär är fördelaktigt för artros. Att regelbundet införliva körsbär eller 100% körsbärsjuice i din måltid eller mellanmål kan hjälpa till att minska din ledvärk.

De minskar risken för giktattacker

Denna inflammatoriska artrit utlöses när en avfallsprodukt som kallas urinsyra kristalliseras i lederna, vilket orsakar otrolig smärta och svullnad. I en studie visade giktpatienter som konsumerade körsbär bara två dagar (både färsk frukt, samt körsbärsextrakt och juice) 35% lägre risk för giktattacker jämfört med dem som inte åt körsbär.

De dämpar kolesterol

Forskning har visat att att dricka körsbärsjuice kan hjälpa till att sänka totalt kolesterol, inklusive den “dåliga” typen, känd som LDL. Det är viktigt eftersom varje 1% minskning av kolesterol minskar risken för hjärtsjukdomar med 2%. Och ett högt LDL är särskilt oroande i förhållande till risken för hjärtinfarkt.

De minskar smärtan efter träning

Med andra ord kan körsbär göra den ömheten efter HIIT-träningen mindre intensiv. De skyddar också mot cellulärt slitage från träning och hjälper till att stödja muskelåterhämtning. Av denna anledning är syrlig körsbärsjuice populär bland professionella och konkurrenskraftiga idrottare. Men det kan hjälpa alla som är regelbundet aktiva.

Hur man maximerar hälsofördelarna med körsbär

Det finns inget som en skål med färska körsbär. Men det är inte det enda sättet att omfamna sina näringsförmåner. Leta efter frysta körsbär, frystorkade pulver, 100% syrlig körsbärsjuice och konserveringsfria torkade körsbär.

Tips!

Vispa frysta körsbär eller pulver till smoothies, eller lägg till havre över natten.
Rör hackade torkade körsbär i nötsmör eller smält mörk choklad eller strö på sallader och kokta grönsaker.
Tillsätt syrlig körsbärsjuice till mousserande vatten. Eller drick det direkt om du kämpar med sömnen eller vill ha nytta av träningsåterhämtning.
Att göra körsbär och körsbärsprodukter till en viktig del av din kost är ett litet skifte som kan snöboll till stora hälsofördelar.

Komplettera gärna körsbären med våra nyttiga recept och effektiva träning!