All träning är bättre än ingen träning

Alla kommer att uppleva ett avbrott i sin träning och träningsschema då och då. Semester, bröllop, sommar, skada och till och med sjukdom kan alla tvinga dig att ta dig lite ledig tid oavsett hur dedikerad du är till din träning. Så, hur kan du prioritera träningen när ditt schema ändras under semestern eller sommaren? Och hur lite (eller hur mycket) träning kan du komma undan med och fortfarande behålla din kondition? Hur behåller jag formen under sommaren eller semestern?

Det finns inte ett rätt svar för alla, men de flesta experter håller med om att allt beror på dina mål och din nuvarande nivå av kondition under semestern eller sommaren. Om ditt huvudmål är att upprätthålla din konditionsnivå under några veckors minskad träning, är något måttligt träning i 30 minuter varannan dag allt du behöver. Om din nuvarande kondition är hög och du vill behålla det på det sättet måste du justera din träningstid, typ och intensitet i enlighet därmed.

Hur behåller jag formen under sommaren eller semestern med kort träningspass med hög intensitet

Hoppa inte över träningen i mer än tre veckor, annars kommer du att se en stor minskning av konditionen som kommer att ta lite ansträngning för att återfå. Om du behöver minska din träningstid i ett par veckor, oroa dig inte. Du kommer tillbaka till din nuvarande fitnessnivå ganska snabbt när ditt schema återgår till det normala. Sluta bara inte träna helt under semestern eller sommaren.

Studier har visat att du kan förhindra minskningar av konditionen i upp till tre veckor helt enkelt genom att träna högre intensitet (70-75 procent av maximal hjärtfrekvens) i så lite som två dagar per vecka.

De bästa sätten att upprätthålla konditionen under pauser

Utför minst två högkvalitativa 30-minuters träningspass varje vecka i upp till tre veckor och du bör kunna behålla din kondition tills du kan återuppta ditt vanliga program.

 • Kör 30-sekunders sprintträning två gånger i veckan.
 • Prova intervallträning två gånger i veckan.
 • Lägg till korta, högintensiva träningspass för att förbränna fler kalorier på kortare tid.

Använd de dagar då du inte kan träna för vila och återhämtning. Vila efter hög intensitetsträning 2 till 4 dagar för maximal nytta vilket är viktigt om du gör högintensiva träningspass.

Underhåll din träningsrutin under pauser och semestrar

Här är några tips hur du kan bibehålla din träningsrutin trots allt:

 • Träna på morgonen och det är mycket mer troligt att du gör det!
 • Sätta några riktiga mål för din rutin och din motivation.
 • Schemalägg träning och lägg in den i din kalender.
 • Be din familj eller vänner om stöd
 • Gör övning till en familjaktivitet.
 • Använd samma tips som nybörjare använder för att komma igång och hålla fast vid träning.
 • Träna hemma eller på hotell med din kroppsvikt utan maskiner.
 • Ha en positiv attityd och njut av olika kortare träningspass.
 • Använd ledigheten för att vila, må bra och njuta!

Vårt 28-minutersprogram Cross-Shape 28 är perfekt för att behålla formen under sommaren eller semstern!