Sluta röka, träna mer, äta hälsosammare. Hur håller man nyårslöften för det nya året? Varje nyårsafton planerar vi att göra fantastiska saker nästa år. Bara att misslyckas varje gång. Vi berättar hur du ser till att dina nyårslöften verkligen fungerar.

Det saknar verkligen inga bra idéer för 2021: bantning, dricka mindre alkohol, meditera oftare och så vidare och så vidare. Vänta en minut! Är inte de resolutioner du hade det senaste året, och året innan det (och innan det, och innan det) otroligt lika de nya? Verkligen! Kanske är de till och med exakt desamma.

Ingen överraskning! Den entusiasm som vi börjar med varje nytt år liknar lite fyrverkerierna på nyårsafton: Efter ett högt knäpp och starkt blixt brinner allt snart slut. Och så upprepar eländet sig år efter år. Men det behöver inte vara så. Om du tar några saker till hjärtat kan 2021 faktiskt bli ett bra år för dig.

1. En efter en

Det största misstaget du kan göra är att göra för många saker samtidigt. Om du inte bara vill sluta röka utan också förbjuda godis från din kost och äntligen börja jogga, är du tvungen att överskatta dig själv.
För att bryta gamla vanor behöver vi viljestyrka. Men ingen har det i överflöd. Att följa flera mål samtidigt innebär därför också att vår viljestyrka försämras – och därmed snabbt misslyckas. Till slut kommer vi inte någonstans.
Det finns inget att säga mot att ändra flera vanor. Det viktiga är att ta saker och ting ett steg i taget.

2. Det måste vara kul

Så nu måste vi välja en resolution som vi kan koncentrera oss helt på. Men vilken? De är trots allt alla rimliga och förnuftiga. Svaret låter enkelt: “Det måste vara kul. Vi behöver en positiv inställning till den förändring vi vill göra”.
“Jag måste sluta röka” och “Jag vill sluta röka” kan skilja sig endast marginellt i fråga om språk. Ur en psykologisk synpunkt är det dock avgörande för ett projekts långsiktiga framgång om vi måste eller vill göra något.

3. Förbli realistisk

De som tillbringade större delen av sin fritid i soffan 2020 och nu har planerat att jogga en timme fyra gånger i veckan 2021 sätter ribban extremt högt. Troligtvis för högt.
En beprövad soffpotatis kan vara stolt om han eller hon lyckas stå upp till och med två gånger. Även om det bara är i en halvtimme. Regelbundet är viktigare än varaktighet och intensitet. Poängen är ju att etablera idrott som en ny vana. De som inte omedelbart överskattar sig till utmattning har också större chans att behålla det roliga och därmed också sina goda avsikter.

4. Var ansvarig

Löftet har valts och har tagit form. Nu kan det vara bra att berätta för några bekanta om det. Eftersom det stärker åtagandet och ger ansvar. Ett löfte som vi gör ensamma i ett lugnt litet rum bryts snabbare än ett vi ger högt.

5. Förtvivla inte

2021 pågår och vi lyckas hålla oss till våra goda avsikter. Men så kommer det, det första motivationshålet – och därmed längtan efter en cigarett. Utöver det har soffans tyngdkraft aldrig varit större! Så vi ger efter, lägger oss och röker. Och nu då?
Under inga omständigheter ska du fördöma dig själv för det. Eftersom det snabbt skulle spåra hela projektet. Bakslag är alltid möjliga och kanske till och med troliga. Och de är okej!
I stället bör fokus vara på känslor av framgång – oavsett hur små de kan verka. Detta stärker vår egeneffektivitet. Själveffektivitet betyder en persons övertygelse att kunna skapa något genom sina egna ansträngningar. De som behåller denna tro på sig själva kastar inte in handduken så snabbt.

6. Bättre inget löfte alls än ett dålig löfte

Även bra löften kan vara dåliga – när de är svåra att integrera i våra liv, eller när drivkraften är ett “jag måste” och inte “jag vill”.
När vi sedan misslyckas spektakulärt och självfördömande har helt dödat vår egeneffektivitet, måste vi inse att även det bästa löftet inte automatiskt är bra. Och att det i vissa fall är bättre för oss att börja det nya året utan några bra löften.

Att börja träna är alltid ett utmärkt nyårslöfte! Anmäl dig nu och ha chansen att vinna Sparadisets spapaket “The Ultimate Diva Ritual” för 2 personer, värde ca 5.000 kr.se alla våra program här!

English »