Förberedelser inför förlossningen? Här får du några användbara tips.

Livmoder-te? Dagliga övningar för att få ditt barn i optimal position? Att välja exakt vilken musik och doftande lotion du vill ta med för att skapa precis rätt stämning i ditt födelse rum?

Det finns många saker du kan göra för att försöka förbereda dig för en snabb, enkel och positiv gravidupplevelse.

Kunskap och förberedelser ger dig naturligtvis kontroll över situationen. Och att känna att du har en viss känsla av kontroll över de förändringar som händer i din kropp kan vara otroligt lugnande.

Ibland känns det som att du måste göra alla saker för att få en perfekt födelse att skapa extra – och ofta onödig – ångest.

Det kan vara överväldigande att förbereda sig för graviditet och förlossning. Det finns många checklistor och förslag, men det finns sätt att förenkla processen. Förbättra din födelseupplevelse och spendera mer tid på att njuta av din graviditet.

Så vad är det väsentliga som har störst betydelse? Här är vad du kan göra för att förbereda din kropp och ditt sinne för att föda utan att göra dig galen.

Läs gärna på men överdriv inte

Kunskap är nyckeln för att fatta välgrundade beslut under graviditet och förlossning. För mycket info kan skrämma @ & #! * ur dig.

De flesta experter rekommenderar att man tar en förlossningskurs som undervisas av en barnmorska eller en certifierad förlossningsutbildare för att uppnå en sund balans. Har du en partner bör hen också följa med.

Målet bör vara att lära sig grunderna i förlossningen. Inklusive hur man vet när det är dags att komma till sjukhuset.

Det är också bra att veta vad som komma skall under förlossningen. Så att du kan förbereda dig och försöka skapa en positiv födelseupplevelse.

Det kan vara något särskilt som du vill lära dig mer om. Smärtstillande alternativ eller att du behöver en episiotomi. Prata gärna med din läkare eller barnmorska.

Välj ett ämne per besök, börja med de du känner mest för. Att veta i förväg vad so kan hända kan lindra mycket stress och ge dig en känsla av ro, förståelse och kontroll.

Kolla upp var, hur och med vem eller vilka som skall vara med vid förlossningen

Födelse är en omvandlande upplevelse, och det kan vara rörigt och komplicerat och emotionellt. Se till att du omges av människor du litar på och befinner dig någonstans. Där du känner dig bekväm är viktigt för att få bästa möjliga resultat.

Faktum är att forskning, visar att en planerad förlossning har mer inverkan på hur det kommer att gå än ditt faktiska hälsotillstånd (som diabetes, moderns ålder eller komplikationer under förlossningen). Ge dig tid att planera din förlossning för bästa upplevelse och resultat.

Fortsätt träna under din graviditet

En bra regel är att du kan motionera på nästan samma sätt som du gjorde innan du blev gravid. Att träna stärker och formar musklerna. Vissa av dem kommer du att använda under förlossningsarbetet.

Träning ökar också blodcirkulationen mellan dig och ditt barn. Graviditetsövningar minskar många av obehagen som du kan uppleva under graviditeten. Förbättrar din energinivå och hjälper dig att må bra känslomässigt.

Läs mer om Mamma-Shape träning under och efter din förlossning.

English »