Källa: Livsmedelsverket

Du kanske har hört att energidrycker gör dig piggare? Du kan också må dåligt om du dricker för mycket av dem. Dricker du för mycket av vissa sorter kan du få i dig mer koffein än du mår bra av, och få symtom på koffeinförgiftning. Och dricker du dem samtidigt med alkohol riskerar du att få mindre känsla för hur berusad du blir. Här får du veta vad dryckerna innehåller och hur de påverkar dig.

Vad är energidrycker?

Koffein brukar vara gemensam nämnare för det som marknadsförs som energidrycker. Energidrycker är söta läskedrycker som oftast innehåller koffein, glukuronolakton, taurin och B-vitaminer, men variationerna är många. Det finns ingen “laglig” definition för drycker som kallas energidrycker.

Är energidrycker farligt?

Om energidrycker är farliga beror, liksom för allt annat, på hur mycket man får i sig. Om man dricker dem i måttliga mängder är de inte farliga. Det visar många undersökningar.

De flesta energidrycker innehåller relativt mycket koffein, ofta finns lika mycket koffein i en burk som i en kopp kaffe, men det finns drycker som innehåller mycket mer koffein. Dricker man mycket av dem kan man riskera att uppleva mycket obehagliga koffeineffekter.

Men dricker man energidrycker samtidigt med alkohol, kan koffeinet i dryckerna göra att man blir mindre medveten om hur berusad man är.

För de som på grund av sjukdom måste äta en kost där mängden protein är begränsad är det vara viktigt att veta att energidrycker innehåller en relativt stor mängd av en aminosyra, taurin.

Din vikt påverkar effekten

Barn och tonåringar kan få fler negativa effekter av koffein än vuxna, till exempel hjärtklappning och huvudvärk. Det beror på att de oftast väger mindre och därför reagerar på mindre mängder koffein. Många vuxna dricker dessutom kaffe regelbundet vilket gör att de kan reagera mindre på vissa av koffeinets effekter än barn och unga.

Hur påverkar koffein?

Koffein kan ge ökad vakenhet och mental aktivitet men gör inte att vi får lättare att lära oss saker. Koffein stimulerar andning och hjärtverksamhet.

Om man får i sig för mycket koffein kan man drabbas av sömnproblem, huvudvärk, ångest och oro, yrsel och hjärtklappning. Riktigt stora mängder koffein kan ge illamående, kräkningar och diarré. Olika människor reagerar olika på koffein.

En burk energidryck på 250 milliliter som innehåller 320 milligram koffein per liter, ger dig ungefär lika mycket koffein som en kopp bryggkaffe på 1,5 dl. Men det finns energidrycker som innehåller mer koffein. En del har olika fruktsmaker och liknar vanlig läsk men innehåller lika mycket koffein som två koppar kaffe per burk.

Det är individuellt hur man reagerar på koffein, och hur mycket man kan få i sig utan att uppleva negativa symfom. För en del individer finns risk att råka ut för en lätt eller medelsvår koffeinförgiftning genom att dricka mycket energidryck.

Hur påverkar andra ämnen i energidrycker?

Den mängd glukuronolakton och taurin man får i sig via energidrycker är inte farligt. Detta enligt utredningar av Efsa (den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet).

Energi och näringsämnen?

Generellt ger energidrycker varken mer eller mindre energi i form av kalorier eller näringsämnen jämfört med andra läskedrycker. Koffeinet kan ge en tillfälligt uppiggande effekt, att jämföra med kaffe eller andra koffeinineehållande livsmedel.

Ansvar?

Det är alltid den som producerar/säljer en produkt som ansvarar för att den är säker.

Här är några råd som kan vara användbara:

  • Använd inte energidrycker för att släcka törsten eller som vätskeersättning när du tränar eller anstränger dig fysiskt på annat sätt.
  • Kombinera inte energidryck med alkohol, eftersom det kan göra att man blir mindre medveten om hur berusad man är.
  • Tänk på att drycker med mycket hög koffeinhalt innebär risk för överdosering av koffein, vilket kan ge lätt eller medelsvår koffeinförgiftning.
  • Barn och ungdomar väger oftast mindre än vuxna och inte är vana vid att få i sig koffein. Det gör att unga lättare får negativa effekter av koffein än vuxna.
  • Gravida bör begränsa mängden koffein till maximalt 200 milligram per dag. Det motsvarar ungefär två till tre koppar kaffe à 1,5 deciliter eller fyra koppar te à 2 deciliter. Stora mängder koffein, över 300 milligram per dag, tycks kunna öka risken för mycket tidiga missfall. Men även doser över 200 milligram per dag misstänks kunna ge en liten påverkan på fostrets vikt.

Vad säger undersökningarna?

Energidrycker har utretts av vetenskapliga experter i flera olika länder och av Efsas (den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndighetens). Ingen av dessa utvärderingar visat att energidrycker är farliga vid en måttlig konsumtion.

Däremot kan överkonsumtion eller extremkonsumtion ge obehagliga upplevelser och symtom.

Vi rekommenderar inte energidrycker och har inte med det i våra recept och veckomatsedlar.