Du kanske vill flytta ditt fokus från ditt kosttillskott du tar på morgonen till bra kost. Om du vill få fördelarna med vitaminer, säger en ny studie. Forskare vid Tufts University har funnit att näringsämnen från mat är förknippade med att leva längre. Men samma sak kan inte sägas om vitamintillskott.

Kopplingen mellan kosttillskott och dödlighet

Forskarna analyserade data om mer än 27 000 vuxna i USA för att utvärdera kopplingen mellan kosttillskott och dödlighet. De fann att den “lägre risken för död i samband med tillräckliga näringsintag av vitamin K och magnesium var begränsad till näringsämnen från livsmedel, inte från kosttillskott”, säger ett uttalande om forskningen.

Minskar chanser att få hjärt- och kärlsjukdom

Dessutom fann forskarna att att få tillräckligt med vitamin K, vitamin A och zink via en balanserad kost minskar dina chanser att få hjärt- och kärlsjukdom. Att få nog av de tre via piller har dock inte samma effekt. Utöver det fann forskarna att att få för mycket kalcium från kosttillskott. Definierat som minst 1 000 milligram om dagen – ökar risken att dö av cancer. Men det förhållandet finns inte om du får så mycket kalcium från mat, fann studien.

Kan öka dina chanser att dö av cancer

Ett annat intressant fynd från den nya forskningen: Om du tar D-vitamin utan att ha D-vitaminbrist kan du öka dina chanser att dö av cancer. Men fler studier behövs för att befästa detta fynd, varnar forskarna.

“Eftersom potentiella fördelar och skador med tilläggsanvändning fortsätter att studeras. Har vissa studier funnit samband mellan överskott av näringsintag och negativa resultat. Inklusive ökad risk för vissa cancerformer,” säger Fang Fang Zhang, MD, PhD, huvudförfattare till den nya forskningen, förklaras i ett uttalande. “Våra resultat stöder tanken att, medan tilläggsanvändning bidrar till en ökad nivå av det totala näringsintaget. Finns det fördelaktiga associationer med näringsämnen från livsmedel som inte ses med kosttillskott.”

Legitima skäl att ta kosttillskott

För att vara tydlig finns det en handfull legitima skäl att ta kosttillskott. Till exempel kan du överväga att ta zink, koppar och B -vitaminer om du har inflammatorisk tarmsjukdom. Om du har osteoporos är det möjligt att du kommer att dra nytta av att ta D-vitamin och kalcium. Men de flesta av oss kan förmodligen få de vitaminer och näringsämnen vi behöver från att äta en mängd näringsrika hela livsmedel, berättade Heather Caplan, RD, tidigare för Health.

Att tänka på

Om du ska använda ett tillägg, tänk på några saker när du handlar vitaminer från vår köparguide: Undvik att köpa tillskott tillverkade i Kina. Där avslappnade regler kan leda till förorenade produkter. Du bör också undvika rabatter när du handlar kosttillskott; de rekommenderade doserna av billigare produkter är mindre benägna att matcha etablerade standarder. Avstå från att ta kosttillskott som inkluderar kava. En ingrediens kopplad till leverskada; krom, som är associerat med anemi; bitter apelsin, som är associerad med hjärtinfarkt och stroke. Och kontaminerad L-tryptofan, som är kopplad till neurotoxiska reaktioner.

Ät en välbalanserad kost istället

Om du behöver ta ett tillägg för att behandla ett medicinskt tillstånd, se till att du är försiktig när du väljer vilken du ska ta varje dag. Om du är tillräckligt frisk för att undvika kosttillskott, fokusera dock på att få i dig tillräckligt med vitaminer genom en välbalanserad kost istället, rekommenderar forskning.

Det är därför vi rekommenderar en nyttig och välbalanserad kost som du får med oss!