Är för mycket salt farligt? Salt påverkar inte alla lika, men det finns god anledning att hålla sig till måttliga mängder i din kost.

I genomsnitt äter vi för mycket salt – mer än en tesked och en halv dag. Oftast kommer det inte ur ett saltkar utan är dolt i maten du äter. Men är det verkligen dåligt för ditt hjärta att äta för mycket, eller är det bara ett bekymmer för personer med vissa riskfaktorer?

Det har varit en del debatt om detta ämne, även bland medlemmar av det vetenskapliga samfundet. Är salt verkligen dåligt för ditt hjärta?

Det finns en ganska obestridd effekt av natrium på blodtrycket. Effekten är starkare hos personer med högt blodtryck. I allmänhet verkar huvuddelen av forskningen koppla lägre natriumintag med både lägre blodtryck och lägre risk för hjärt-kärlsjukdom.

Varför höjer salt blodtrycket?

När du äter för mycket salt håller din kropp på vatten i ett försök att späda ut det. Detta extra vatten ökar blodvolymen, vilket innebär att ditt hjärta arbetar hårdare eftersom det skjuter mer vätska genom blodkärlen. Mer ansträngande pumpning i hjärtat sätter mer kraft på blodkärlen. Med tiden kan denna ökade kraft höja blodtrycket och skada blodkärlen, vilket gör dem styvare, vilket ökar risken för stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt.

Svarar människor olika på salt?

Ja. Vissa människor kan vara natriumkänsliga och andra kanske inte”. En del av det svaret på salt kan vara genetiskt. Forskning har visat att vissa människor verkar vara mer känsliga för salt än andra. Dessa så kallade saltkänsliga människor ser vanligtvis större dalar i blodtrycket när de äter mindre salt. Andra människor kanske inte ser samma fördel. Men generellt sett är det fördelaktigt för de flesta att vara medvetna om salt i kosten och att begränsa det.

Hur mycket salt är för mycket?

Forskare är inte alla överens om hur mycket salt som är för mycket. Detta speglar några av de utmaningar som är involverade i vetenskaplig forskning om salt. Det är till exempel mycket svårt att mäta mängden natrium i kosten. Kostfrågeformulär, som ofta används för att bedöma näringsnivåer hos forskardeltagare, är inte särskilt exakta för salt. Inte ens 24-timmars urinprover är inte helt tillförlitlig; flera prover krävs för att få mest noggrannhet. Det kan vara anledningen till att olika forskare har kommit till olika slutsatser.

Medan vissa studier har föreslagit att oro över högt saltintag i kosten är överdrivet, har de flesta storskaliga studier konsekvent visat kardiovaskulära fördelar med att hålla sig till högst 2300 milligram (mg) per dag. För personer med högt blodtryck eller andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar rekommenderar experter ännu mindre – 1500 mg eller mindre natrium varje dag.

Att komma ner till 2300 mg per dag skulle vara fördelaktigt. Den genomsnittliga personen konsumerar cirka 3600 mg per dag. Så det skulle innebära att man klippte ut ungefär en tredjedel av saltet för de flesta.

Hur kan du minska salt i din kost?

Det bästa sättet att hålla koll på ditt saltintag är att läsa matetiketter. En bra tumregel är att försöka se till att varje servering av mat innehåller mindre än 100 mg natrium. Keks, godis och konserver innehåller vanligtvis mycket salt. En stor bov är konserverad soppa, men även bröd kan innehålla en överraskande mängd salt.

Att göra dina egna måltider, snarare än att köpa förgjorda föremål, kan ge dig mer kontroll över hur mycket salt som finns i din kost. Istället för att använda ditt saltkar kan du välja att krydda mat med örter eller kryddor.

Varför är för mycket salt farligt?

  • För mycket salt kan leda till höjt blodtryck – en av de ledande riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom idag. Omkring 50 000 svenskar drabbas varje år av hjärtinfarkter eller stroke. I Sverige har en fjärdedel av den vuxna befolkningen högt blodtryck, och över hälften av personerna över 65 år.
  • Stora mängder salt kan också orsaka skador på njurarna, kroppens reningsverk, som måste jobba hårt för att bli av med saltet.
  • Det finns studier som visar samband mellan stort saltintag och migränanfall.
  • Salt hjälper också kroppen att binda vätska, och i stora mängder stannar också mer vätska i kroppen, vilket kan orsaka ödem – en svullnad som orsakas av av vätskeansamling i vävnaderna. Även personer med normalt saltintag kan ha upp till 1,3 kg extra kroppsvikt på grund av sitt saltintag.
  • Salt är beroendeframkallande. Salt kan enligt forskning skapa samma beroende som cigaretter. Ett forskarteam från USA kunde se att längtan efter salt mat aktiverade samma hjärnfunktioner som nikotinbehov.
  • World Cancer Research Fund (WCRF) bedömer att det finns starka bevis för att risken för magsäckscancer ökar för den som äter mycket salta livsmedel.
  • För mycket salt kan irritera magen. Bland annat misstänker man att salt gynnar tillväxten av magsårsbakterien helicobacter pylori.

I våra recept och veckomatsedlar har vi tagit hänsyn till saltintaget.