Du vet att du vill gå ner i vikt, bränna fett och du vill helst bränna fett snabbt. Du hittar ett träningsschema som lovar att du kommer att göra detta. Kort därefter hittar du ett kostschema som även det lovar att du kommer att bränna fett. Det sistnämnda har ett tillhörande träningsprogram, du blir förvirrad och vet inte vilket du ska välja. Kanske går det att kombinera matschema från det ena stället och träningsschema från det andra? Vad är det egentligen som gäller vid fettförbränning? Vad spelar din puls för roll när det kommer till att bränna fett? Hur ska du lägga upp ditt kostschema och ditt träningsschema? Detta ska vi reda ut åt dig!

När börjar kroppen bränna fett?

Ja, när börjar kroppen bränna fett? Det är bra att veta att det inte går att välja specifikt varifrån kroppen ska bränna fett. Kroppen fungerar som så att den förbränner det som är mest lättillgängligt. Jag upplever att de flesta som vill bränna fett vill även snabbt gå ner i vikt. För att gå ner i vikt och samtidigt bränna fett är det vissa faktorer som spelar in.

Jag vet att man gärna vill gå ner så mycket i vikt som möjligt på så kort tid som möjligt. Det som bestämmer din kroppsvikt är hur mycket energi du får i dig via mat och dryck. Även hur mycket energi som går åt till att hålla din kropp igång samt hur aktiv du är på dagarna.

I teorin är det en ganska enkel ekvation som beskriver hur du kommer att bränna fett och därigenom tappa kilon. Det handlar om att du behöver förbränna mer kalorier än vad du stoppar i dig. Desto aktivare du är och ju mer muskler du har på din kropp, desto mer kommer din kropp att förbränna.

För att ta ett exempel: 1 kg fett bränner 4 kcal/dag medan muskler bränner cirka 70 kcal/dag. För att bygga muskler krävs progression, alltså att belastningen på dina muskler hela tiden ökas. Detta i kombination med konditionsträning kommer att bränna fett maximalt. Om du vill läsa mer om konditionens- och styrketräningens påverkan på kroppen kan du klicka här.

Kostschema och träningsschema

Om du är nybörjare kan det kännas som en omöjlighet att lägga upp ett matschema eller träningsprogram själv. Troligtvis har du pumpats med information från olika sökningar och från sociala medier. All information du tagit del av skiljer sig lite åt. Kanske slutar det med att du ger upp innan du ens har hunnit börja, för att det känns för komplicerat. Då har jag ett tips till dig, ta hjälp! Vi på World of shape erbjuder mängder med olika träningsprogram där du med fördel kan köra ditt träningsschema hemma.

När du väljer att köra ett program hos oss så får du ett träningsprogram och ett färdigt kostschema. Du får massor av redan uträknade recept, allt för att det ska bli så lätt som möjligt för dig. Jag upplever att det är en stor fördel att få ett kostschema med färdig matsedel. Dessa innehåller massor av nyttiga recept med nyttig mat. Du behöver inte fundera på vad du ska äta, hur mycket du ska äta eller hur ofta du ska äta. Allt är redan uträknat och klart.

Vid en viktnedgång där målet är att bränna fett är det otroligt viktigt att få i sig nyttig mat. Maten ska vara näringsrik och mättande. Detta gör att det lättare att ligga på ett kaloriunderskott och därigenom bränna fett och gå ner i vikt. Vissa dagar vill du kanske följa ett träningsprogram hemma. Nästa gång vill träna på gymmet, det är inga problem med våra program. Du hittar mer information om våra olika träningsprogram här och mer information om kostschema här.

Vilopuls

Jag tror att de allra flesta har hört talas om ordet puls, puls är antalet slag/minut som ditt hjärta slår. Det många kanske inte vet är hur puls och träning hänger ihop. Det är nämligen så att din puls ger en indikation på hur du faktiskt mår. Den kan tala om i fall du är påväg att bli sjuk eller i hur bra fysisk form du är. Innan jag kom i kontakt med World of shape hade jag ingen koll på vad jag hade för vilopuls. När mina 30 dagar med Fitnessfighten hade gått så hade min vilopuls minskat med 11 (!) slag/minut, helt galet!

Din vilopuls mäter du när du är avslappnad. Jag brukar mäta min innan jag ens har klivit upp ur sängen på morgonen. Du kan hålla två fingrar på insidan av din handled och räkna hur många slag den slår under 1 minut. Men vad är då en normal puls? Detta är individuellt men hos en frisk, vuxen person brukar man säga att en normal vilopuls är mellan 60-70 slag/minut. Men som sagt, vad som är normal puls för just dig kan bara du ta reda på. Generellt kan man säga ju lägre vilopuls – desto bättre form är du i.

Puls och träning för att bränna fett

Hur hänger puls och träning ihop mer än att en låg vilopuls indikerar på god hälsa? Man kan tro att träningen ska vara så intensiv som möjligt för att bränna fett, men så är det inte. För maximal förbränning bör du ligga på drygt hälften av din maxpuls. Din maxpuls räknar du ut genom att dra av din ålder från 220.  Är du 30 år så är din maxpuls runt 190 slag/minut. Du bör då ligga på mellan 100-110 slag/minut för maximal förbränning. En powerwalk i ansträngande tempo kan alltså vara grymt bra för din förbränning.

Hur vet man att man ligger på en bra puls då? Ja, det är ju inte helt lätt att veta. Du kan mäta din puls under träning på samma sätt som du gjorde när du mätte din vilopuls. Jag själv föredrar att använda min smartwatch som håller koll på bland annat puls, träningstid och steg.

Det finns mängder med olika aktivitetsklockor som mäter just detta. Här hittar du ett test av klockor som Sportamore har gjort. Om du vill se hela deras utbud av träningsklockor så hittar du dessa här. Jag själv föredrar att handla mina sportprodukter hos Sportamore. Helt enkelt på grund av snabba leveranser, smidiga returer och fantastisk kundtjänst om det är något man behöver hjälp med.

Anmäl dig nu och börja bränna fett!

English »