För många är skinka inte bara en frekvent ingrediens i smörgås eller omelett utan också en helgdag. Är det lika hälsosamt som fågel, och svaret är, ja och nej. Det beror främst på att skinka – som görs genom att torka fläsklägg – är en typ av bearbetat rött kött. Överraskad? Läs gärna vidare för att lära dig mer om hälsoeffekterna av denna fläskprodukt och de bästa sätten att äta den om det är en av dina livsmedel som du inte kan leva utan.

Skinka och näring

Den mesta skinkan är en process där salt (eller kaliumnitrat), nitriter och ibland socker, kryddor, fosfater och andra föreningar används för att konservera kött. Även om denna process minskar bakterietillväxt och förbättrar fläskets smak, ändrar den också näringsinnehållet och klassificerar skinka som ett bearbetat kött.

Ca 100 gr kokt skinka med fett och ben borttaget innehåller 104,4 kalorier, 3,72 gram fett, 16,2 gram protein och mindre än ett gram kolhydrater. Samma mängd har också 966 milligram natrium, vilket är över 42% av ditt dagliga värde (DV).

Skinka har några enastående näringsämnen, inklusive 21,3 mikrogram (39 % av din DV) selen, som spelar en viktig roll för reproduktion, sköldkörtelfunktion och skyddar celler från skador och infektioner. Dessutom är skinka en bra tiaminkälla med 0,42 milligram (35 % av din DV), vilket hjälper celler att omvandla kolhydrater till energi.

Men den yttersta anledningen till att skinka inte är bra för din hälsa är på grund av dess klassificering som både ett rött kött och bearbetat kött, och båda är kända för att orsaka följande negativa hälsoeffekter.

Skinka kan öka risken för cancer

Processat kött som skinka klassificeras av International Agency for Cancer Research (IACR), som cancerframkallande för människor, vilket betyder att tillräckliga bevis tyder på att de orsakar kolorektal cancer enligt organisationerna. Å andra sidan klassificerar IACR rött kött specifikt som “troliga cancerframkallande ämnen” eftersom de har associerats med en ökning av kolorektal-, pankreascancer och prostatacancer.

American Institute of Cancer Research (AICR) och World Cancer Research Fund upprepar denna känsla och säger, “det finns starka bevis för att att äta rött eller bearbetat kött båda är orsaker till kolorektal cancer.” Faktum är att forskning har funnit att att konsumera även små mängder bearbetat rött kött som skinka på regelbunden basis ökar risken för kolorektal cancer, enligt AICR. Den risken ökar proportionellt med portionsstorlekarna.

Även om forskarna inte är helt klara över varför bearbetat rött kött utgör en cancerrisk, finns det några teorier. För det första ökar rökning och tillagning av kött vid höga temperaturer DNA-skadliga ämnen som kan leda till cancer. Studier tyder också på att de nitrater och nitriter som tillsätts under härdningsprocessen bildar cancerframkallande föreningar hos människor.

Skinka kan öka risken för hjärtsjukdomar

Viss forskning tyder på att att äta rött kött – särskilt bearbetat rött kött som skinka – kan öka risken för hjärtsjukdomar.

Till exempel analyserade en studie från 2020 mäns dieter och kopplade ätandet av bearbetat och/eller obearbetat rött kött till en ökad risk för kranskärlssjukdom. Detta verkar vara sant för kvinnor också. En studie publicerad samma år i Journal of the American Heart Association fann att av 105 521 postmenopausala kvinnor hade de som åt rött kött en högre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom.

En potentiell förklaring till länken: Rött kött innehåller mättat fett, vilket kan höja “dåliga” LDL-kolesterolnivåer – en riskfaktor för hjärtsjukdomar, enligt American Heart Association.

En annan möjlighet är att att äta rött kött kan öka blodnivåerna av trimetylamin N-oxid (TMAO), en kemikalie relaterad till hjärtsjukdom. De som äter rött kött verkar ha tredubblat mängden TMAO i blodet jämfört med människor som håller sig till vitt kött eller inte konsumerar kött, enligt en studie från 2019 som citerades av National Institutes of Health.

Slutligen har en portion skinka nästan hälften av det rekommenderade dagliga intaget av natrium, och en kost med hög natrium är känd för att öka risken för högt blodtryck, hjärtsjukdomar och stroke.

Skinka kan öka risken för andra kroniska sjukdomar

Förutom cancer och hjärtsjukdomar har en högre konsumtion av bearbetat rött kött visat sig öka risken för andra kroniska tillstånd, såsom:

  • Diabetes typ 2
  • Crohns sjukdom
  • Demens
  • Icke-alkoholisk fettleversjukdom

Med detta i åtanke är det kanske inte en överraskning att en rikstäckande studie som publicerades 2021 i Nutrition fann att ju mindre pengar som spenderas på bearbetat rött kött i ett län, desto högre medellivslängd i det länet.

Skinka tar hårt på miljön

Skinka och annat rött kött är en av de mest miljöskadliga livsmedel. Uppfödning av boskap bidrar till 14,5 % av de globala utsläppen av växthusgaser, enligt FN. Boskap kräver också stora mängder vatten och mark – vilket leder till avskogning.

Även om detta kanske inte verkar vara direkt relaterat till din hälsa, är miljöhälsa och folkhälsa nära kopplade. Enligt CDC ökar miljöförstöring spridningen av infektionssjukdomar, vattenburna sjukdomar och andnings- och hjärt- och kärlsjukdomar. Med andra ord, att skära ner på din skinkkonsumtion kan inte bara hjälpa klimatet, utan även din långsiktiga hälsa.

Slutpoäng

Medan skinka ökar risken för tillstånd som cancer och hjärtsjukdomar, är sanningen att ingen enskild mat kan göra eller skada din hälsa. Faktum är att hur ofta du äter ett livsmedel är också en viktig faktor när det kommer till en hälsosam kost. Så om du bara inte kan stå ut med tanken på att säga adjö till skinka för alltid, överväg att reservera den för speciella tillfällen, föreslår AICR.

När du konsumerar skinka, kombinera den med livsmedel kopplade till sjukdomsförebyggande som grönsaker, frukt, fullkorn och baljväxter (dvs bönor och linser). Du kan också byta ut en del av ditt delikatesskött med färskt fågel, fisk eller växtbaserade proteinrika alternativ, som bönor och hummus.

Träna med oss och du får bara hälsosam mat med effektiv träning!