Är kaffe bra för dig som tränar? Vi är vana vid att höra att alla små godisar vi njuter av är dåliga för oss – fredagskvälls öl, godis och dricka kaffe 3 ggr/dag som du bara måste ha. Men den goda nyheten är att vetenskapen är positiv till koffeinargumentet. Och de senaste bevisen pekar på det faktum att det inte bara kan vara en del av en hälsosam livsstil utan faktiskt kan hjälpa till att påskynda dina träningsmål.

Det har länge varit känt att koffein är en effektiv förstärkare före träning för uthållighetsidrottare, för att ge dig den extra kick du behöver för att driva lite längre. Koffein är så effektivt att det till och med var ett av de ämnen som förbjöds av Världs antidopingbyrån fram till 2004. Och då var det ett “kontrollerat eller begränsat ämne” enligt definitionen av Internationella olympiska kommittén.

Verkligen?

Mer bevis dyker upp att koffein kan öka idrottarnas prestationer över hela linjen, oavsett om du tränar aerobt eller anaerobt. En studie 2012 av 13 passande män vid Coventry University bad dem att slutföra två styrketräningspass med 48 timmars mellanrum. En med en koffeinförpackad energidryck, en med placebo. De tröttnade alla mycket senare när de hade fått koffein först. Teorin bakom denna typ av resultat är att koffein minskar adenosinnivåerna. Vilket hjälper till att fördröja trötthet och låter musklerna producera kraftigare sammandragningar, längre.

Varför?

Koffein fungerar på två nivåer. För det första blockerar det neurotransmittorerna som främjar avkoppling, vilket gör att vi känner oss mer medvetna och sannolikt kommer att driva längre och hårdare. Vilket gör det idealiskt för uthållighetsidrottare. För det andra har det den fysiska effekten att det hjälper oss att bränna mer fett. När det konsumeras före träning orsakar koffein att fettceller används som energikälla. Det hjälper också till att undertrycka din aptit och öka din ämnesomsättning, vilket hjälper dig att bränna mer kalorier hela dagen.

Koffein används som en aktiv ingrediens i många kosttillskott. Före träningen eftersom det ger den perfekta energiboostningen du behöver efter en lång dag på kontoret. Eller för att starta en annars trög morgonträning, samtidigt som muskeluthållighet och styrka ökar. Det kan till och med hålla dig på väg bortom din smärtspärr på grund av dess förmåga att lätt bedöva muskelsmärta.

Grädden på moset? Inte bara kan du träna hårdare, längre och med mer noggrannhet tack vare förbättrat fokus. Men du kan också se fram emot lättnad från DOMS (fördröjd muskel ömhet), enligt en studie utförd av University of Illinois.

Hur mycket kaffe ska jag dricka?

Det finns inga fasta riktlinjer för hur mycket koffein du ska ta för att få optimala resultat eftersom det beror på din tolerans. Men det räcker vanligtvis med cirka 100-200 mg, vilket innebär en kopp kaffe eller två innan du tränar. Koffein kommer att hålla dig vaken på natten, så om möjligt, ta det tidigare på dagen. En god natts sömn är viktigare för att nå dina fitnessmål än koffein före träning någon dag. Tänk också på att för mycket koffein kan minska prestandan genom att göra dig nervös och yr.

Vill du också få resultat och nå dina träningsmål? Då skall du träna med oss!

English »