Är fruktsocker hälsosamt? Många av oss gillar sötsaker, och det är alltför frestande att nå en godisbit istället för ett äpple. Man vet att för mycket socker är dåligt för vår hälsa, vilket ökar chanserna för diabetes och hjärtsjukdomar och ofta hindrar våra mål för viktminskning.

Skillnaden mellan fruktsocker och andra sockerarter

Inte allt socker skapas lika. Det finns naturligt socker i många livsmedel vi äter, inklusive frukt, mejeriprodukter, spannmål och grönsaker. Dessa livsmedel innehåller socker oavsett vad – även om socker inte har tillsatts.

Så, vad är skillnaden mellan fruktsocker och andra sockerarter? “Raffinerat eller bearbetat socker har många namn, inklusive vitsocker, farinsocker, rörsocker, kokosnötsocker, palmsocker, majssirap med hög fruktos. Dessa sockerarter kommer huvudsakligen från växter men har på något sätt bearbetats till en enkel, söt form.

Raffinerat socker läggs ofta till livsmedel för att få dem att smaka gott eller för att hjälpa dem att hålla längre.

Även om raffinerat socker kan vara djävulsk beroendeframkallande. Frukt har vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter. Med andra ord är frukten du äter mer näringsrik än en godispåse?

Behandlar kroppen fruktsocker på samma sätt som raffinerat socker?

Medan kroppen bryter ner allt socker på samma sätt – oavsett om du får det från tårta eller en banan – är processen för fruktsocker mycket långsammare. Detta beror på att fiber saktar ned matsmältningen av socker, och många frukter är rika på fiber. Ett annat tips som hjälper till att sakta ner upptagningen av frukten ännu mer är att para ihop din frukt med en måltid eller ett protein.

Livsmedel fyllda med raffinerat socker – som kakor – har liten eller ingen fiber, vilket gör att socker snabbt kan röra sig genom blodomloppet. Det är därför du upplever en hög sockerhalt och sedan kraschar efter att du har druckit läsk eller ätit en halv glass. Raffinerade sockerarter har också en tendens att sakna annat näringsvärde och anses ofta vara “tomma kalorier” (tänk godis eller söta cocktails).

Är fruktsocker hälsosamt?

Liksom allt socker är för mycket fruktsocker inte bra för dig. Men jämfört med raffinerat socker är frukt ett mycket bättre alternativ. Frukter har många bra näringsämnen i sig som är viktiga för vår kropp, vitamin C (detta rekommenderas), vitamin K och fiber. Bär och äpplen har också flavonoider och antioxidanter som kan hjälpa till med cancer och annan förebyggande av kronisk sjukdom.

Vilka frukter är högsta och lägsta i socker?

Bär som hallon, björnbär och jordgubbar är lägst i naturligt socker, medan de högsta är torkade frukter, bananer och mango. Fruktjuice tenderar också att innehålla mycket socker, och det är lätt att dricka för mycket av det eftersom det inte kräver samma matsmältningsprocess som en hel frukt.

Så, hur mycket frukt ska du äta om dagen? Det som vanligtvis rekommenderas är upp till tre portioner frukt om dagen.

Vad är det glykemiska indexet, och varför spelar det någon roll?

Det är viktigt att titta på ditt sockerintag – oavsett vilken typ av socker du konsumerar. Det glykemiska indexet är ett praktiskt verktyg som rankar livsmedel baserat på hur de påverkar blodsocker. Detta i sin tur hjälper dig att fatta mer informerade näringsbeslut.

Livsmedel som har lågt glykemiskt index (” lågt GI ”) smälts långsammare. De orsakar en långsammare ökning av blodsocker. Livsmedel som är högre i det glykemiska indexet smälter och absorberas snabbare i kroppen, så de har en större effekt på blodsockerarter och därmed insulin. De flesta frukter är låga till medelhöga.

Om du lever med diabetes, är det viktigt att konsumera mat med lågt GI-värde för att kontrollera blodsockret. Mat med lågt GI kommer att hålla dig mätt längre, vilket hjälper till med viktkontroll.

Slutsats

Nyckeln till vilken hälsosam kost som helst är måttlighet. Om du verkligen vill ha något sött är det bättre att du når frukt än en chokladkaka. Frukt håller dig mätt längre och ger vitaminer och näringsämnen. Bär är bra eftersom de hjälper till att tillfredsställa ditt sötsug och dämpa din hunger tack vare mycket fiber.

Vi rekommenderar att du äter frukt sparsamt. Läs mer om vår kost här!

English »