D-vitamin – smeknamnet “solskensvitamin” är tack vare dess förmåga att absorberas av kroppen genom solljus – är en viktig aktör för att hålla människokroppen frisk. Dess huvuduppgift är att främja kalciumabsorption. Vilket gör det nödvändigt för bentillväxt och benremodellering (när mogen benvävnad tas bort och ny benvävnad bildas). På grund av det kan brist på D-vitamin leda till tunna, spröda eller missformade ben. Men D-vitamin erbjuder också en rad andra fördelar, allt från positiva för både fysisk och psykisk hälsa.

Här är nio vitamin D-fördelar du behöver veta om. Inklusive sätt att få mer av vitaminet i din dagliga kost.

Vitamin D stärker dina ben

Vitamin D är känt för sina benbyggande och stärkande krafter. D-vitamin främjar absorption av kalcium i tarmen, vilket i slutändan möjliggör normal mineralisering av dina ben. I grund och botten skulle kalcium som gynnar dina ben inte kunna göra sitt jobb utan vitamin D. “Du behöver D-vitamin för bentillväxt – och för att förhindra att ben blir spröda.” I kombination med kalcium kan det hjälpa till att förhindra osteoporos, en sjukdom som betyder att densiteten och kvaliteten på benet minskar.

D-vitamin kan hjälpa till att stärka musklerna

Tillsammans med dess benbyggande förmåga har vitamin D också inflytande för att stärka musklerna. “Brist på D-vitamin i kroppen kan öka risken för att ha svaga muskler, vilket i sin tur ökar risken för fall”. Detta är särskilt viktigt för äldre. “D-vitamin kan bidra till att öka muskelstyrkan och därmed förhindra fall. Vilket är ett vanligt problem som leder till betydande funktionshinder och död hos äldre vuxna.”

D-vitamin kan stödja immunsystemet och bekämpa inflammation

Vitamin D kan också hjälpa till att bygga immunitet. Det kan stödja immunsystemet genom att bekämpa skadliga bakterier och virus. Faktum är att denna roll för att förhindra infektioner har blivit ett kritiskt problem under COVID-19-pandemin. Eftersom forskare är intresserade av dess potentiella roll i infektionsresultat. Det finns ett särskilt intresse för dess roll i virusinfektioner som influensa och coronavirus.

D-vitamin minskade risken för akut luftvägsinfektion med antingen daglig eller veckotillskott av D-vitamin. Särskilt hos personer som hade brist på det. Studier tyder på att höga breddgrader och vintersäsong är riskfaktorer för både lågt D-vitamin. Ökad influensa och annan andningssjukdom och negativa resultat. Vi ser nu ett liknande mönster med högre dödlighet i COVID-19-infektioner. Även om mer forskning fortfarande behöver göras för att avgöra om kopplingen är orsakssamband eller bara en korrelation.

D-vitamin kan hjälpa till att stärka munhälsan

Eftersom D-vitamin hjälper vår kropp att absorbera kalcium, spelar det en avgörande roll för att stödja munhälsan. Vilket minskar risken för tandförfall och tandköttssjukdom. En granskning från 2011 finns det en “framväxande hypotes” om att vitaminet är fördelaktigt för munhälsan. Tack vare dess effekt på benmetabolism och dess förmåga att fungera som ett antiinflammatoriskt medel och stimulera produktionen av antimikrobiella peptider.

D-vitamin kan hjälpa till att förebygga typ 1 och typ 2-diabetes

Även om studier inte är avgörande kan D-vitamin vara till hjälp för att förebygga både typ 1 och typ 2 -diabetes. En sådan studie fann att medan D-vitamin i sig inte effektivt minskade risken för överflöd av socker i blodet. Ett kombinerat dagligt intag av >1200 mg kalcium och >800 IE vitamin D kan effektivt minska risken för typ 2 -diabetes.

D-vitamin kan hjälpa till att behandla högt blodtryck

D-vitamin kan spela en roll vid behandling av högt blodtryck – en av markörerna för kardiovaskulär sjukdom. Även kortvarig D-vitaminbrist kan direkt höja blodtrycket. På grund av den höga korrelationen mellan vitamin D och högt blodtryck kan vitamin D tillskottsterapi vara en ny insikt i behandlingen av högt blodtryck.

D-vitamin kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Fetma är en känd riskfaktor för låga D-vitaminhalter – vilket innebär att mer D-vitamin kan hjälpa till med viktminskning. En studie visade att hos överviktiga eller fetma kvinnor med låga kalciumnivåer: De som tog en daglig dos kalcium i kombination med D-vitamin mer framgångsrika att gå ner i kilo än de som tog placebotillskott, på grund av en ”Aptitdämpande effekt” av kombinationen.

D-vitamin kan hjälpa till att bekämpa depression

Solen kan lysa upp ditt humör, och det kan vitamin D. Enligt en granskningsartikel 2017 i tidskriften Neuropsykologi fann forskare “ett betydande samband mellan depression och D-vitaminbrist.” Medan de erkände att mer forskning behövs för att definiera den exakta funktionen av det. Till exempel om låga D-vitaminhalter är en orsak eller effekt av depression. Rekommenderar författarna screening för och behandling av D-vitaminbrist hos personer med depression. Och noterar att det är ett enkelt, kostnadseffektivt och kan förbättra depressionens utfall”.

D-vitamin kan bidra till att minska risken för vissa cancerformer.

Olika studier – varav de flesta hänvisas till på National Cancer Institutes (NCI) – som ger några bevis på att D-vitamin kan ha cancerbekämpande krafter. Bevis ökar för att vitamin D -tillskott kan förbättra cancerresultaten”. De cancerformer för vilka de mest mänskliga uppgifterna finns tillgängliga är kolorektal-, bröst-, prostata- och bukspottskörtelcancer.

NCI nämner specifikt några skäl till varför forskare är intresserade av ett samband mellan D-vitamin och en minskad risk för cancer. Organisationen påpekar att viss forskning visar att incidensen och dödligheten för vissa cancerformer var lägre bland individer som bor på södra breddgrader. Där exponeringsnivåerna är relativt höga, än bland dem som bor på norra breddgrader. Även om ytterligare forskning behöver göras för att hitta en specifik orsakssamband eller samband mellan mer exponering för solljus och lägre risk för cancer.

Fler experimentella bevis, enligt NCI, visar att cancerceller och tumörer hos möss. D-vitamin har visat sig ha flera aktiviteter som kan bromsa eller förhindra utvecklingen av cancerceller och tumörer hos möss. Inklusive att främja celldifferentiering, minska cancer celltillväxt, stimulera celldöd (apoptos) och minska tumörblodkärlsbildning (angiogenes).

Hur man får mer D-vitamin

Trots att de är lätt tillgängliga genom solljus, vissa livsmedel och tillskott får många amerikaner fortfarande otillräckliga mängder D-vitamin. Två tredjedelar av befolkningen hade tillräckligt med D-vitamin. Eftersom du inte nödvändigtvis kan ta reda på om du har D-vitaminbrist på egen hand, är det bästa du kan göra att konsultera en expert. Helst är det bästa sättet att få din vitamin D-nivå i blodet testad för att ta reda på om din D-vitaminhalt i blodet ligger inom det tillräckliga intervallet. Detta avgör om ett tillägg behövs för att uppnå adekvat D-vitaminstatus i blodet och i så fall rätt dos av kompletterande vitamin D.

Om du upptäcker att du har brist på eller saknar D-vitaminintag finns det några viktiga sätt att öka din dagliga dosering. Börja med att få runt 20 minuters solljus flera gånger i veckan. Den främsta orsaken till D-vitaminbrist är otillräcklig exponering för solljus. Men kom ihåg: Du måste fortfarande ha solskyddsmedel när du går ut – även för att få D-vitamin.

D-vitamin i livsmedel

Bortsett från solen kan du också få extra D-vitamin genom några (om än väldigt få) livsmedel. Som fet fisk (inklusive lax, tonfisk, makrill och sardiner) och svampar (varav några utsätts för ultraviolett (UV) ljus för att öka D-vitaminhalterna). Livsmedel som mjölk, apelsinjuice, yoghurt och frukostflingor kan också förstärkas med vitamin D. Och naturligtvis kan du alltid gå till tilläggsvägen, i form av vitamin D3, om din läkare anser att det är nödvändigt.

Många läkare anser nu att en daglig dos på 1000-2000 IE D3 är säker och garanterar optimala nivåer för de flesta vuxna. När det gäller när du ska ta det, eftersom vitamin är fettlösligt. Man föreslår att du kopplar det med din största måltid på dagen, innehållande fett för att säkerställa maximal absorption. Men igen, kontakta din läkare innan du bestämmer dig för att prova D-vitamin i tilläggsform.

Det är därför vi rekommenderar nyttig och lagad mat!

Källa