Bra kost är nyckeln till ett hälsosamt sinne och kropp – och det behöver inte vara dyrt. Här är experttips om hur du får en hälsosam kost på en budget.

I motsats till vad du kanske har hört behöver det inte vara riktigt dyrt att äta hälsosamt. Hälsosam mat behöver inte vara dyrare. Frukt och grönsaker som inte är färdiga kan fylla en skål och en mage billigare än många bearbetade livsmedel.

Laga mat hemma

Ett av de viktigaste sätten att äta hälsosammare och spara pengar är att laga mat hemma. Istället för att gå ut för att köpa färdiglagad hälsosam mat från butikerna, skaffa ingredienserna och gör dem själv. Om det inte är din sak att göra hela måltider, eller om du inte har tid, är ett näringsrikt och kostnadseffektivt alternativ att göra dina egna hälsosamma tillbehör, som salladsdressing eller granola.

Dessa kan vara dyra när de köps i butik, och att göra dem själv med färska ingredienser är ett enkelt sätt att inte bara spara pengar utan också att äta hälsosammare versioner av dina favoritmatvaror, eftersom de inte innehåller konserveringsmedel och du kan kontrollera mängden tillsatt salt och socker. Ha dina egna proteinrika mellanmål redo så att du kan ta dem istället för att nå chipsen.

Handla på din lokala bondemarknad

Besök din lokala bondemarknad för färsk frukt och grönsaker under säsongen. Produkter som är under säsong är mycket billigare än att köpa produkter som inte är det, och det bästa stället att veta vad som är under säsong är på en bondemarknad. Att stödja lokala bönder innebär att spendera ungefär hälften så mycket i mataffären än du annars skulle göra.

Jordbruksmarknaderna är budgetvänliga eftersom bönder tar med sina varor direkt till kunderna utan inblandning från speditörer, återförsäljare och andra mellanhänder. Så du får färska, hälsosamma frukter och grönsaker och du stöder dina lokala bönder.

Ett annat tips?

Se till att du använder dina produkter fullt ut och försök att inte slösa bort någonting. Ett kålhuvud kan räcka upp till 10 måltider beroende på hur du använder det och kommer bara att ge dig cirka två till tre dollar. Du lir kreativ och gör olika rätter med samma grönsaker. Alla frukter och grönsaker som du inte har använt än men är nära att förstöra kan göras till smoothies.

Köp mat i bulk och försök att hålla dig till butiksvarumärken

När du kan kan du köpa mat i bulk – särskilt livsmedel som har längre hållbarhet eller kan frysas. Att köpa din favorit hälsosamma mat i stora mängder innebär färre resor till affären och mer pengar sparade. Köp generiska eller butiksvarumärken av hälsosamma livsmedel – som spannmål, yoghurt, granola – blir också billigare än varumärkesversioner. Att fylla på med snabbköp av varumärken kan spara dig i genomsnitt 15 till 30 procent.

Använd mataffärskuponger och pengar-tillbaka-appar

Man rekommenderar att du drar nytta av livsmedelsbutikskuponger, pengar-tillbaka-appar eller kreditkort som gör att du kan få tillbaka pengar på dina livsmedel.

Förbered måltider i förväg

Ibland är det sista du vill göra efter en lång dag att laga mat. För att undvika att köpa färdig mat i dessa situationer, avsätt en dag i veckan för att laga mat. Att laga mat behöver inte vara svårt. För att hålla det enkelt föreslås att ha en proteinkälla i varje måltid, minst en grönsak och en fullkorns- eller näringsrikstärkelse. Att göra hälsosamma måltider i stor mängd sparar dig tid och pengar och gör det lätt att äta hälsosamt.

Detta säkerställer att du har gott om rester som du kan frysa och värma på nätter som du inte känner för att laga mat, vilket oundvikligen kommer att avskräcka dig från att beställa mat och äta något som inte är lika hälsosamt”.

Lagra på frysta produkter

Att köpa frysta frukter och grönsaker är ett bra sätt att äta hälsosamt på en budget. Frysta produkter kostar cirka 30% mindre än färskvaror. Dessutom håller frukter och grönsaker mycket längre och är vanligtvis alla hackade och redo att tillaga, så du behöver inte lägga tid på att skölja och skära. Om du upptäcker att du inte använder mycket av de färska råvaror du köper eller att det förstörs snabbt, kan fryst vara ett bra alternativ för dig.

Om det är rea på färsk frukt eller grönsaker, föreslår Adams att köpa mycket och frysa in lite av det själv så att du kan använda det längre. Tänk på att detta inte gäller konserver – de tenderar att ha högre halter av fett, salt och socker.

Ät mindre kött och mejeriprodukter

Det är lätt att se varför genomsnittskostnaden för ett kilo tofu är billigare än för nötkött eller kyckling. Prova att byta ut minst en eller två dagar i veckan för att införliva växtbaserade proteinkällor i din kost – det sparar pengar och håller din kost också hälsosammare.

Träna med oss och ät vår nyttiga kost och gör storkok så får du snabba resultat billigare!