Det är körsbärssäsong igen! De är fräscha, rikliga, vackra och läckra, men du kanske undrar – är körsbär verkligen så bra för dig? Svaret är ja, 100 gånger ja! Körsbär är inte bara en av de hälsosammaste frukterna, de rankas också som en av de mest hälsoskyddande livsmedel överlag. En kopp, eller cirka 21 körsbär, innehåller mindre än 100 kalorier och 15 % av ditt dagliga C-vitaminbehov. Men här är ytterligare sju anledningar till varför denna stenfrukt är en näringsmässig all-star, och enkla sätt att äta mer körsbär året runt.

Körsbär är fulla av antioxidanter

Körsbär är en potent källa till antioxidanter och antiinflammatoriska föreningar. Dessa cellulära kroppsvakter bromsar åldrandet och avvärjer kroniska sjukdomar – inklusive hjärtsjukdomar, cancer, Alzheimers, diabetes och fetma.

De skyddar mot diabetes

Den antiinflammatoriska effekten av körsbär hjälper till att hålla din kropp frisk; men dessutom rankas körsbär lägre än många frukter på det glykemiska indexet. Det betyder att de inte utlöser toppar och krascher i ditt blodsocker och insulinnivåer. Detta gör dem både skyddande mot diabetes och viktiga för att hantera tillståndet om du redan har det.

De främjar hälsosam sömn

Särskilt syrliga körsbär är en av de få matkällorna till melatonin, ett hormon som hjälper till att kontrollera dina sömn-vakna cykler. En studie på män och kvinnor med sömnlöshet visade att jämfört med placebo ökade åtta uns syrlig körsbärsjuice på morgonen och igen en till två timmar före sänggåendet sömntiden med en timme och 24 minuter.

De kan ge artritlindring

Flera studier har föreslagit att körsbärskonsumtion är fördelaktigt för artrospatienter. Att regelbundet införliva körsbär eller 100 % körsbärsjuice i din måltids- eller mellanmålsrutin kan hjälpa till att lindra din ledvärk.

De minskar risken för giktattacker

Över åtta miljoner vuxna i USA lider av gikt. Denna inflammatoriska artrit utlöses när en avfallsprodukt som kallas urinsyra kristalliseras i lederna, vilket orsakar olidlig smärta och svullnad. I en studie visade giktpatienter som konsumerade körsbär i bara två dagar (både färsk frukt, såväl som körsbärsextrakt och juice) en 35 % lägre risk för giktattacker jämfört med de som inte åt körsbär.

De dämpar kolesterolet

Forskning har visat att att dricka syrlig körsbärsjuice kan hjälpa till att sänka det totala kolesterolet, inklusive den “dåliga” typen, känd som LDL. Det är nyckeln eftersom varje 1% minskning av kolesterol minskar risken för hjärtsjukdomar med 2%. Och ett högt LDL är särskilt oroande i förhållande till risken för hjärtinfarkt.

De minskar smärta efter träning

Med andra ord kan körsbär göra ömheten efter HIIT-träning mindre intensiv. De skyddar också mot cellslitage från träning och hjälper till att stödja muskelåterhämtning. Av denna anledning är syrlig körsbärsjuice populär bland professionella och tävlingsidrottare. Men det kan hjälpa alla som är regelbundet aktiva.

Hur man maximerar hälsofördelarna med körsbär

Det finns inget som en skål med färska körsbär när de är i säsong. Men det är inte det enda sättet att omfamna deras näringsförmåner. Leta efter frysta körsbär, frystorkade pulver, 100 % syrlig körsbärsjuice och torkade körsbär utan konserveringsmedel.

Vispa frysta körsbär eller pulver till smoothies, eller lägg till över natten havre. Rör ner hackade torkade körsbär i nötsmör eller smält mörk choklad, eller strö över sallader och kokta grönsaker. Tillsätt syrlig körsbärsjuice i kolsyrat vatten. Eller drick det direkt om du kämpar med sömnen, eller vill ha fördelar med träningsåterhämtning. Att göra körsbär och körsbärsprodukter till en viktig del av din kost är en liten förändring som kan komma att bli stora hälsofördelar.

Läs mer om hur du kommer form med vår effektiva träning och kalorisnåla kost.