Att fisa kan verka pinsamt, men det är en del av allas liv.

Flatulens är biprodukten av att ditt matsmältningssystem bryter ner och bearbetar mat och näringsämnen. Gas och luft byggs upp i mag-tarmkanalen när du äter, tuggar och sväljer – varav en del absorberas naturligt av kroppen – och släpps sedan som en fis eller rapning.

Att fisa hela dagen och natten är till stor del en bra sak; gasansamling skulle annars leda till obehaglig uppblåsthet. Kort sagt, fisa gör att du mår bättre. Men det betyder inte att du helt ska ignorera dina fisar. Att uppmärksamma deras frekvens, lukt och om de uppstår med ytterligare GI-symtom kan ge dig en ledtråd till vad som händer med din kropp och till och med tipsa dig om några potentiellt allvarliga tillstånd. Här är sex typer av fisar du bör notera och vad de försöker berätta för dig.

1. Förstoppning och fising

Fiber hjälper till att hålla din bajs i rörelse och förhindrar förstoppning. Att konsumera 25 till 29 gram kostfiber varje dag är optimalt, enligt en Lancet-metaanalys från 2019.

Medan de flesta människor behöver arbeta på att konsumera mer fiber, kan fiser som händer när du är förstoppad vara ett tecken på att du äter för mycket av det. Om människor äter för mycket fibrer kan detta börja orsaka gaser, uppblåsthet, kramper och paradoxalt nog förstoppning. Varför det? Fiber bulkar upp och stelnar din avföring. Om du får i dig för mycket kan dina tarmrörelser bli svåra att passera.

För att få upp blockeringen och stoppa gasen, drick mer vatten och öka – eller minska – ditt fiberintag långsamt.

2. Frekvent fisande

Kolsyrade drycker kan vara boven. Seltzer, läsk och kolsyrad sprit, som öl och hård seltzer, kan föra in mer luft (och därmed gas) i ditt mag-tarmkanalen, vilket gör att fisarna blir vanligare. Särskilt om en av dessa är den populära drycken du smuttar dygnet runt. Försök att dra ner på bubbeldrycker.

Om du inte är säker på att din kolsyravana är orsaken, håll ett öga över ditt intag (inklusive tider då gas är ett problem) och ta med det till din vårdgivare, som kan hjälpa till att reda ut saker och rekommendera alternativa drycker som inte gör det. få dig att bryta vind.

3. Illaluktande fisar

Av naturen luktar inte fisar … fantastiskt. Om de gjorde det, skulle tysta fisar inte bli kända som SBD: tyst men dödlig. Men om din stinker på allvar, kan du tänka på att lägga skulden på all mat med hög svavelhalt som lurar i din kost. Svavelrika livsmedel som broccoli och brysselkål kommer att avge lukten av ruttna ägg när de bryts ner i matsmältningssystemet. Samma skräpstank kan också uppstå efter att ha konsumerat andra korsblommiga grönsaker (som blomkål), vitlök, lök, ost, bönor, torkad frukt och – överraskning! – vin.

I de flesta fall är lukten inget att oroa sig för. Men om det kvarstår kanske du vill träffa din vårdgivare. En forskningsartikel från 2017 påpekar att det är möjligt att lukten är kopplad till inflammatorisk tarmsjukdom eller irritabel tarmsyndrom (IBS).

4. Fiser med bukbesvär

fisar åtföljda av buksmärtor eller obehag efter att ha ätit kan hänföras till matintolerans. Det främsta exemplet är om du dricker mjölk eller äter ost och sedan känner kramper och har överdriven flatulens som också luktar som en manifestation av domedagen.

I det här fallet skulle du ha laktosintolerans, vilket innebär att din kropp inte absorberar laktos (sockret i mejeriprodukter) förrän det kommer till tunntarmen där bakterier bryter ner det och släpper ut helt illaluktande fisar. Ta bort mejeriprodukter från din kost och se om de illaluktande fisarna försvinner. Om inte, kolla in med en sjukvårdspersonal som kan hjälpa till att fastställa vilken mat eller vilken livsmedelsgrupp som inte stämmer överens med ditt system.

5. Illaluktande mensfisar

Du kan ha mensfisar, som vanligtvis slår rätt när din mens ska börja. Som allt annat menstruationsrelaterat är det hormonellt: När östrogenet stiger vid den här tiden på månaden, producerar din livmoder hormonliknande kemikalier som kallas prostaglandiner, som hjälper till att ta bort livmoderslemhinnan.

Om för mycket produceras kan det arbeta sig igenom ditt system och få andra organ att dra ihop sig, inklusive dina tarmar. Bakterieförändringar under den här tiden på månaden påverkar också matsmältningen, och det kan också ge dig illaluktande fisar. Försök att äta obearbetad, lättsmält mat innan du förväntar dig att din mens ska börja och vänta på trebönor chili eller korsblommiga grönsaker tills efter det är över.

6. Att fisa och bajsa mer (eller mindre) än vanligt

Överdriven stress kan påverka dina fisar – vem visste det? När du är under press kan du vända dig till mat som du normalt inte konsumerar (som bearbetade snacks och glasskålar sent på kvällen), vilket kan påverka din matsmältning. Stress kan också få dig att svälja och svälja mer luft utan att ha för avsikt att göra det. Och, naturligtvis, ångest gör ett nummer på ditt GI-system och ändrar din bajsningsfrekvens.

Vi är alla stressade nuförtiden, men om du inte vill att din stressnivå ska påverka ditt mag-tarmkanalen, prova att öva på avstressningstekniker som medveten meditation och djupandning, vilket kan hindra dig från att svälja överflödig luft. Och var mer medveten om gasproducerande livsmedel som du kanske äter stress.

Vill du bli bättre i magen? Ät med oss – klicka här!

Källa: health.com

Language »