Även om studier visar att intag av C-vitamin faktiskt inte kan förhindra förkylning, kan laddning av detta näringsämne hjälpa till att förkorta tiden du är sjuk och minska svårighetsgraden av dina symtom. Saken är att en medelstor apelsin bara har 69,7 mg C-vitamin, vilket faktiskt är mindre än för många andra vanliga frukter och grönsaker. För att maxa det ultimata C-vitaminintaget och ge din kost mer variation, fyll på med dessa 12:

Chilipeppar

En halv kopp hackade eller tärnade chilipeppar levererar 107,8 mg vitamin-C. Plus, forskare från University of Buffalo fann att Kapsaicin, föreningen som gör chilipeppar stark, kan hjälpa till att lindra led- och muskelsmärta.

Röd paprika

En kopp hackad röd paprika innehåller nästan tre gånger mer C-vitamin än en apelsin – 190 mg. Röd paprika är också en bra källa till vitamin-A, vilket främjar ögonen välmående.

Grön paprika

En kopp hackad grön paprika innehåller mindre C-vitamin än dess sötare syster, men vid 120 mg är det fortfarande 200% av ditt rekommenderade dagliga intag. Grön paprika är också en bra fiberkälla.

Grönkål

Förutom två gånger ditt rekommenderade dagliga intag av vitamin-A och sju gånger den rekommenderade mängden K-vitamin, ger en portion kopp grönkål 80,4 mg vitamin-C. Den levererar också en stor dos mineraler och fettsyror.

Broccoli

Denna korsblommiga grönsak ger 132 mg C-vitamin plus ett slag fyllningsfiber för bara 30 kalorier per portion. Dessutom visar forskning att broccoli kan ha cancerförebyggande egenskaper.

Papaya

Forskning visar att äta papaya kan hjälpa till att rensa dina bihålor, förbättra upp din hud och stärka dina ben. En portion med en kopp ger 88,3 mg vitamin-C.

Jordgubbar

En kopp av denna superfrukt innehåller 84,7 mg C-vitamin, plus hälsosamma doser folat och andra föreningar som har visat sig främja hjärthälsan. En annan oväntad fördel med jordgubbar? De kan hjälpa till att bleka dina tänder naturligt.

Blomkål

Oavsett om du rostar det, ångar det eller mosar det, äter du ett litet blomkålshuvud ger du en dos på 127,7 mg C-vitamin plus 5 gram fiber och 5 gram protein.

Brysselkål

Dessa små kål är fyllda med cancerförebyggande fytonäringsämnen och fibrer, för att inte tala om 74,8 mg vitamin-C. Du kan få fram dess naturliga sötma genom att rosta dem.

Ananas

Förutom 78,9 mg C-vitamin innehåller ananas bromelain, ett matsmältningsenzym som hjälper till att bryta ner mat och minska uppblåsthet. Bromelain fungerar också som en naturlig antiinflammatorisk som kan hjälpa dig att återhämta dig snabbare efter ett tufft träningspass.

Kiwi

En portion kiwi (cirka 2 frukter) har 137,2 mg vitamin-C. Den ludna frukten är också rik på kalium och koppar.

Mango

Smaka på tropikerna för en 122,3 mg boost av vitamin-C. Mango är också en bra källa till vitamin-A, som liksom C-vitamin spelar en nyckelroll i immunitet och dessutom håller dina ögon friska.

Komplettera gärna C-vitamin med våra nyttiga recept och effektiva träning – klicka här!